Панаир на момите в Румъния - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Панаир на момите в Румъния
Автор: Елена Исаева
Панаир на момите в Румъния
Снимка: pixabay.com

Северната ни съседка Румъния е най – голямата държава в Югоизточна Европа. Територията на страната е разпределена по равно между планини, хълмове и равнини, като почти половината е покрита с естествени и полуестествени екосистеми. Страната има уникална природа, тук се намира една от най – големите области на девствени гори в Европа, има три национални парка, три биосферни резервата, като приблизително 5 % от тях са защитени зони.

В Румъния има растителни видове, които са обявени за природни забележителности, също така има богата фауна, представена от повече от 30 000 вида животни, от които около 50 % от кафявите мечки в Европа, като изключим Русия, се срещат имено тук.

Панаир на момите в Румъния
Снимка: pixabay.com

Красивите Карпати, заедно с още 14 планински вериги създават условия за развитие на зимните спортове, туризъм, а с красотата си привличат стотици хиляди туристи и местни. Тук се намира и небезизвестният ски – курорт и град, Синая, който през 1891 г. е бил лятна столица на монархията в страната.

Румъния се слави и гордее с многобройните си замъци, които са национални паметници за страната, а някои от тях са и световно известни и посещавани от многобройни туристи от цял свят. Всички замъци са уникално красиви, датиращи от различни времена, построени в различни стилове и интересни сами по себе си. Посетите ли ги, моментално се превръщате в приказен герой от времето на граф Дракула и други румънски приказни и исторически герои, ще ви преведат в един приказен свят, където мечтите се превръщат в реалност. Архитектурата им е великолепна, показваща уменията и работата на талантливите им архитекти и създатели.

Панаир на момите в Румъния
Снимка: pixabay.com

Освен с красивите си замъци, Румъния привлича и със своите местни традиции и празници, един от които е панаирът на момите. Провежда се ежегодно в събота и неделя през месец юни, които са най – близо до празника на Свети Илия, в района на Апусенските планини, Западни Карпати, откъдето се откриват невероятни гледки. Тук има красиви каньони и пещери, а селата, разположени между възвишенията се обединяват в дните около празника, за да се включат в това всенародно веселие. Панаирът се нарича Таргул де Фете, като първоначално се е провеждал като пазар, на който са се уреждали годежи и сватби. Младите жени дълго се подготвяли за него, пристигали придружени от заинтересовани роднини, където са показвали своите зестри, умения и физическа красота.

Днес панаирът представлява фолклорен фестивал, на който се продават занатчийски произведения, сечива и други земеделски пособия. Не е изключено понякога на него млади хора да се запознаят и по – късно да сключат и брак.

Местните жени свирят на алпийски хорни, облечени в красиви национални носии, пъстри къси елечета, избродирани ръчно от тях и дълги поли с красиво изплетени дантели. Играят се местни хора и танци, в които се включват и млади, и стари. Приготвят се вкусни гозби от царевично брашно с бекон и лук. Веселието продължава до късно през нощта около огромни огньове, озаряващи планинските върхове и хребети, настроението е приповдигнато.

Ако сте романтик по душа, може да посетите този загадъчен регион в Румъния, където ще можете да се пренесете в света на красивата и романтична музика, заобиколени от весели и щастливи хора, ще научите някое местно хоро, а защо пък да не им покажете и някое ваше танцувално умение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин