Фестивал на ябълковото вино в Астурия, Испания - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на ябълковото вино в Астурия, Испания
Автор: Елена Исаева
Фестивал на ябълковото вино в Астурия, Испания
Снимка: pixabay.com

Астурия е много красива автономна област в Северна Испанния, известна с приказния си планинския масив Лос Пикос де Европа. Заема малка площ, с малобройно население, поради предимно планинския си терен почти няма развита лека промишленост, има слабо развито земеделие, но пък за сметка на това е богата на въглищни полета. Това е най – важният минно – металургичен регион в Испания.

Областта е малка по територия, но за това местните умеят много добре да се веселят. Тук е мястото, където можете да се включите за няколко дни в празници на веселието и надпиването с ябълково вино. Ежегодно в град Нава, област Астурия за три дни през месец юли тук се провежда Фестивалът на ябълковото вино.

Фестивал на ябълковото вино в Астурия, Испания
Снимка: pixabay.com

 

В разгара на лятото в Нава се събират хора от цялата страна, за да участват в този всенароден, забавен и опияняващ празник. Да, опияняващ, защото много лесно можете да се напиете от това чудно ябълково вино. Местните жители, както и техните гости много сериозно се заемат с честването на празника на националното питие на древното кралство Астурия. Спазват се традиционните методи за производството му, наследени от предците в далечното минало. Използват се много специални шишета за бутилирне на вино и шампанско, а още по – специално внимание се обръща на неговото наливане. И не на последно място консумирането му, като там мярка няма. Който, колкото и както понесе.

В голяма част от населените места в областта организират специални барове за пиене на сидра.

В този грандиозен весело – пиян празник могат да участват всякакви хора при едно единствено условие – задължително е да носите зелен шал, който показва вярност и уважение към алкохолния ябълков сок. По време на фестивала се организират дискусии, семинари, състезания по боулинг, отвсякъде звучи музика, изпълняват се песни, хората танцуват, веселят се, всички заведения, улици, площади са изпълнени с всенародно веселие. Процесии с пеещи и танцуващи артисти преминават по улиците на Нава, талантливи музиканти свирят на гайди и барабани, приканвайки местните и гостите на града да се включат в тази подвижна дискотека, организират се концерти. Прави се интересен маршрут на ябълковото вино, в който могат да се включат всички желаещи. Обиколката включва посещение на многобройните фабрики, които произвеждат сидра, безплатно се дегустират вината и разбира се присъжда и награда за най – качествено и добро вино.

Фестивал на ябълковото вино в Астурия, Испания
Снимка: pixabay.com

Е, както се досещате този прекрен винен фестивал не минава без предизвикателството по наливане на вино. От разстояние от 1 метър, сръчни майстори наливат пенливото вино от бутилки в чаши. Талантливи ценители дегустират вината, за целта се предлагат и изпиват хиляди литри безплатно ябълково вино, предлагат се и всевъзможни вкусотии за ценителите кулинари.

Празникът на ябълковото вино е примамлив за всеки, който има изтънчен вкус и обича леките вина, ако сте любител сомелиер или пък веселието и дегустацията на всякакви напитки ви допадат, или ако търсите прохлада в горещите летни дни, то това е вашето място, стягайте куфара, купувайте самолетния билет и се слейте с астурийците, за да опитате от тяхната любима напитка.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин