Екопътека Задънен дол - малко адреналин за един ден - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екопътека Задънен дол - малко адреналин за един ден
Автор: Елена Исаева

Ако искате да отидете сред природата, но времето ви е ограничено и не може да отделите повече от един ден през уикенда, то бих ви предложила една по-различна дестинация, а имено районът около Карлуково, който повярвайте ми има с какво да ви изненада.

 

Екопътека „Задънен дол“ е мястото, което ще повиши адреналина ви, като междувременно ще възвърне приключенския ви дух и ще ви накара да се почувствате горди от себе си за своята издръжливост, изобретателност и смелост, докато обхождате района.

Екопътека Задънен дол - малко адреналин за един ден
Снимка: Елена Исаева

 

За да стигнете до екопътеката, трябда да тръгнете от покрайнините на Карлуково, буквално от последните къщи, като пътят все повече и повече се издига, всичайки се в скалите, като в някакъв момент достига до няколко десетки метра. Има няколко стълби и мостчета, през които трябва да преминете, за да се озовете на отсрещната страна, където продължава екопътеката и където се намират няколко интересни пещери.

Екопътека Задънен дол - малко адреналин за един ден
Снимка: Елена Исаева

Екопътеката е изградена в периода 2004 – 2006 г. по европейски проект, в живописен каньон със скални отвеси и пещери. По дъното на каньона тече река, приток на река Искър, която на места е полупресъхнала. На левия бряг на реката е изградена въпросната екопътека. От тук започва и вашето приключение. Карлуковският район е карстов, наситен с няма да е пресилено да кажа стотици интересни пещери. Част от тях може да се видят и по продължение на екопътеката, като първата доста миниатюрна се намира в началото и.

В дола, по продължение на екопътеката може да се видят и някои по-значими пещери като Задъненка – една от най-дългите пещери в карстовия карлуковски район, както и една от най-красивите – пещерата Контрабаса. Контрабаса не е благоустроена, няма вътре осветление, но с удобно облекло и подходящи обувки, с добро оборудване за осветяване (имам пред вид стабилен фенер), може да стигнете до вътрешната сравнително голяма зала, където ще ахнете. Стените и са червеникави, а сталактитите са изваяли красиви бели образувания с най-причудливи форми. Интересно оформени са и теснините, през които се минава за достигане до пещерата, като на места се налага преминаване на четири крака, но нали в това е авантюрата – да се справим с всякакви предизвикателства и препятствия, достигайки до красотата и съприкосновението с природата.

На места гледките от мостчетата са много красиви и живописни. На едно от тях, на високо има изграден висок каменен праг, от който погледнете ли, дъхът ви спира. При проливни дъждове вероятно на това място се образува и красив водопад, но в повечето случаи се виждат отвесните скали и езерцето, образувано в далечината, на дъното на Задънения каньон. При мостчето се намира и входът на другата интересна пещера – Задъненка.

За посещение и изминаване на тази екопътека е препоръчително да изберете ясно и сухо време. При облачно време, мястото е доста сиво и не много приятно за разходки. Не случайно носи и това име – Задънен дол, защото озовавайки се на екопътеката, сте заобиколени отвсякъде с отвесно надвиснали скали, гъста растителност, а небето изглежда като една малка тясна ивица в далечината. Лятото може би е най-подходящият сезон за разходка из района, тогава денят е голям, а слънцето може да проникне през пролуките на скалите и дърветата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин