Ерик Ларсен: С колело до Южния полюс - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ерик Ларсен: С колело до Южния полюс
Автор: Peika.bg
Ерик Ларсен: С колело до Южния полюс
Снимка: Savethepoles.com

Светът явно е пълен с луди глави – и добре, че е така. През по-голямата част от пътуванията си Ерик Ларсен изпитва предимно студ и далеч по-малко от всичко останало. Наскоро той обяви, че ще опита да постави нов световен рекорд, като достигне до Южния полюс на колелото си. Истинско вдъхновение за приключения. Ето какво споделя Ерик в интервю, публикувано от нашите приятели от Sportuvai.bg.

Какво стои зад решението ти за експедицията? Сам ли тръгваш на път или ще бъдеш придружаван от екип?

Тази експедиция е фундаментална за изпълнението на три основни неща:

Първо, всички мои пътувания имат за цел да свържат хората с различни места по света. В крайна сметка аз искам те да добият далеч по-подробна представа за Антарктида - как изглежда, защо е такова уникално и различно място, а в същото време неразделна част от нашата планета.

Второ, разказвам интересна история. Искам да въвлека хората в това вълнуващо изживяване, да усетят заедно с мен преживяването и най-важното: да научат уроците и прозренията, които човек получава, пътувайки до различни отдалечени места.

И трето - използвайте велосипеди, за да промените света. Целта на експедицията е да осигури платформа, към която да се присъединят последователи и да продължат тази вдъхновяваща идея.

На път ще тръгна сам, макар че имам голям брой последователи.

За тези 15 години, в които пътуваш, кое преживяване ти повлия най-много, за да се запалиш така по колоезденето?

Когато бях на 12 години, начертах маршрут на местата, които искам да посетя. Реших да събирам пари, за да си купя колело (по това време планинските велосипеди не бяха толкова популярни). С 5-те долара на седмица, които заделях за целта, мина доста време, докато успея да осъществя желанието си. Когато най-накрая в 8-ми клас успях, колелото стана неразделна част от ежедневието ми. По това време дори започнах работа в местния магазин за велосипеди, където прекарах години наред. Впускайки се в тази експедиция, аз не търся нови познания за колоезденето, смея да твърдя, че имам доста такива.

Не намирам за странно решението да достигна до Южния полюс на колело. Познавам технологията на велосипеда и знам, че няма да имам проблем да завърша пътуването си. По-големите предизвикателства пред мен в момента са от гледна точка на финанси, планиране, подготовка, храна, комуникация, изготвяне на график, навигация, управление при студено време и други.

В тази връзка мога да кажа, че имам опит. Правя арктически и полярни експедиции от 15 години - от пътуване с кучешки впрягове в Северна Канада до изкачване на връх Еверест и това в рамките на една година. През три от последните четири години съм водил експедиции в Антарктида и затова съм запознат с терена и условията там. Притежавам и необходимите умения, нужни за успешното стартиране и изпълнение на една полярна експедиция.

Как се надяваш да премине пътуването ти и от какво се страхуваш?

Надявам се да има попътен вятър, твърд сняг и слънчеви дни. Страхувам се от бяла мъгла (б.р. - тогава не се вижда хоризонта и това пречи на баланса) и мек сняг.

Очакваш ли да вдъхновиш хора да последват примера ти?

Аз вярвам, че колоезденето може да промени света. Надявам се, че хората ще продължат да използват велосипедите си и през зимата, защото те са бъдещето.

Цялото интервю с Ерик можете да прочетете тук.

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин