Градът на Настрадин Ходжа - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градът на Настрадин Ходжа
Автор: Peika.bg
Градът на Настрадин Ходжа
Снимка: www.eskisehir.bel.tr

Турският град Ескишехир е по-познат като „градът на Настрадин Ходжа” - познатият ни герой от историите за Хитър Петър.

В превод Ескишехир означава „стария град“ и към днешна дата той е с население малко над 500 хил. души. Намира се в Анадола, но противно на очакванията има модерна европейска визия и с течение на времето се е превърнал в едно от известните места за туризъм в Турция

В Ескишехир ще видите множество забележителности, паркове, университети, симпатични заведения за хранене и кафенетаГрадът се слави с това, че там можете да опитате най-вкусното реване в Турция, както и със забавните скулптури, пръснати из него.

Парк Сазова е най-популярната забележителност в Ескишехир. Той е разположен на площ от 400 000 кв. м и крие в себе си амфитеатър за концерти на открито, както и много ресторанти. Мястото е подходящо за посещение с деца – те могат да се позабавляват на някоя от площадките, научния център, планетариума или в приказния замък

Градът на Настрадин Ходжа


Съветваме ви да посетите и парка Кент, който е построен върху старото сметище на града. Първоначалната идея е била там да има да жилищен комплекс, но кметът решава да превърне мястото в парк. Там ще видите три моста, извисяващи се над реката, които вечер светят в различни цветове. В парка има изградено езеро с пъстри рибки, където можете да се разходите с лодка или да се попечете на изкуствено създадения плаж. Имайте предвид обаче, че там е забранено да си носите храна за пикник.
Градът на Настрадин Ходжа


В старият град на Ескишехир пък можете да намерите много вкусни традиционни турски сладкиши, както и типичните за региона накити от морска пяна (мек минерал, който се добива само край този град). 

Градът на Настрадин Ходжа
Снимка: flickr/emreterok


Докато се разхождате там, ще попаднете на Музея на восъчните фигури, който е изработен от кмета на града и негови помощници. Етнографският музей също е сред интересните забележителностите. Там има кът, посветен на Настрадин Ходжа, познатият ни герой от историите за Хитър Петър. Освен това има специална изложба на стъклени скулптури.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин