Фес – история и факти за Мароканското бижу - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фес – история и факти за Мароканското бижу
Автор: Елена Исаева

Фес, също изписван като Фес, е исторически град, разположен в Северно Мароко. Той е известен със своята богата история, жизнена култура и уникална архитектура. В това есе ще изследваме историята и някои интересни факти за Фес, хвърляйки светлина върху значението и привлекателността на града.

Фес често е наричан "Атина на Африка" поради дългогодишната си история като интелектуален и културен център. Корените му могат да бъдат проследени до 8 век, когато е основан от Идрис I, първият владетел от династията на Идрисидите, който се стреми да го утвърди като център за политическо и религиозно влияние. Смята се, че името на града, „Фес“, произлиза от берберската дума „фазаз“, което означава „благороден“ или „чист“.

Фес – история и факти за Мароканското бижу
Снимка: pixabay.com

Един от най-значимите периоди в историята на Фес е през 9 век, когато той става столица на династията Идрисид. Фес играе решаваща роля в развитието на ислямската наука и култура, спечелвайки репутацията си на център за обучение. В него се помещава един от най-старите университети в света, Университетът на Ал Куарауини, основан от Фатима ал-Фихри през 859 г. И до ден днешен той се счита за най-стария непрекъснато действащ университет в света, даващ дипломи.

Влиянието на Фес нараства по време на династиите на Алморавидите и Алмохадите през 11-ти и 12-ти век и продължава да просперира като основен културен и търговски център. Градът е известен със своите занаятчии, учени и ролята си в транссахарските търговски пътища.

Династията на Маринидите, управлявала от 13-ти до 15-ти век, допълнително засилила репутацията на Фес. Те предприеха значителни строителни проекти, като разширяването на града и изграждането на медресето Маринид, красив пример за мароканска архитектура.

Фес – история и факти за Мароканското бижу
Снимка: pixabay.com

Медина на Фес: Фес е известен със своята добре запазена средновековна медина, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Медината е лабиринт от тесни улички, оживени пазари и древна архитектура, което я прави съкровищница за историци и туристи.

Цехове за кожа: Фес е известен със своите традиционни цехове за кожа, където кожените изделия се произвеждат по стари методи. Туристите могат да посетят тези цехове за кожа и да станат свидетели на завладяващия процес на боядисване, при който кожата се накисва в цветни вани с естествени багрила.

Кулинарни изкушения: Мароканската кухня е много известна и Фес не е изключение. Градът е известен със своите възхитителни ястия, включително емблематичния „тажин“. Кулинарните ентусиасти могат да разгледат сергиите и ресторантите за храна в Медината, за да се насладят на вкусовете на Мароко.

Занаятчии и майсторство: Фес е дом на безброй опитни занаятчии, които създават сложна керамика, плочки, метални изделия и текстил. Тези занаяти се предават от поколения и могат да бъдат наблюдавани в различни работилници из целия град.

Културни фестивали: Фес е домакин на множество културни фестивали през цялата година. Фестивалът на световната духовна музика във Фес е значимо събитие, което привлича артисти и музиканти от цял свят, за да отпразнуват разнообразието на световната музика и духовност.

Древни градски порти: Фес е осеян с впечатляващи градски порти, като Баб Бу Джелуд, която е една от най-известните и служи като главен вход към Медината. Тези порти са не само практични, но и красиво декорирани.

Скрити риади: Градът е известен със своите скрити риади – традиционни марокански къщи с вътрешни дворове. Много от тези риади са превърнати в очарователни къщи за гости, което позволява на посетителите да се докоснат до историята и архитектурата на града от първа ръка.

Духовни центрове: Фес е дом на множество религиозни институции и забележителности. В допълнение към университета Al Quaraouiyine, градът може да се похвали с изобилие от джамии, светилища и мавзолеи, отразяващи неговото дълбоко духовно и културно наследство.

Изкуство и калиграфия: Калиграфията е известна форма на изкуство във Фес и градът е център за талантливи калиграфи. Посетителите могат да разгледат галерии и ателиета, представящи това сложно и елегантно изкуство.

 

Историческо съхранение: Запазването на историческите места и архитектурата на Фес е доказателство за ангажимента на града да поддържа своето културно наследство. Усилията за запазване на автентичността на медината продължават и реставрационните работи са обичайна гледка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин