Филип Лхамсурен прекосява пустинята Гоби в Монголия - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Филип Лхамсурен прекосява пустинята Гоби в Монголия
Автор: Peika.bg

Кампанията "Завръщане в Амазония" на приключенеца Филип Лхамсурен започва през април 2017 г. 

Тя ще продължи до април 2018 г. като през това време Филип ще се подготвя физически и психически за безмоторно преминаване на най-голямата джунгла на планетата - Амазония. Повече за това смело приключение можете да научите тук

На 6-ти юни Филип Лхамсурен и екип от двама приключенци поемат към пустинята Гоби, в Монголия, където се предвижда да продължат тренировките му по амбициозен пустинен и планински маршрут. За три седмици колоездачите ще направят символичен кръг по възвишенията на пустинята, известна със своя неприветлив пейзаж и резки температурни амплитуди от плюс до минус 40 градуса в рамките на едно денонощие. Ще им се наложи да пренасят водни запаси, да преодоляват вечно заледени клисури и да избягват набезите на степните вълци.

Това изпитание за Филип Лхамсурен е част от подготовката за неговото „Завръщане в Амазония“. Едноименната кампания на приключенеца включва едногодишна тренировка по труднодостъпни райони в Монголия, Бразилия и България, и предшества неговата втора експедиция „Амазония“, стартираща април 2018 година.

Ако мечтания от него маршрут бъде завършен, Филип Лхамсурен ще бъде част от елита в златната корона на малцината, прекосили басейна на Амазония. В неговия план са включени над 5 хиляди километра непристъпни девствени гори, няколко големи речни ръкава, вливащи се в Амазонка, както и Амазонската магистрала, свързваща северните щатове на Бразилия. Той не просто ще прекоси реката, а ще броди из сърцето на джунглата почти половин година. Това, което прави уникално неговото пътешествие, е дръзновението му да го направи напълно сам.

48774

В световната история на пътешествениците, прекосили Амазонка, има само един подобен изследовател – Алан Холман, който през 1982 година пеша и с каяк прекосява протежението на Амазонка. Известният приключенец Майк Хорн също прави опит за прекосяване на този маршрут сам и немоторизиран през 1997 година, но не успява да завърши експедицията си със собствени сили. Вторият му опит през 1999 година, когато прекосяването на Амазонската джунгла е част от глобалната му експедиция по оста на екватора, успява.

Според статистиката на друг амазонски изследовател, Пьотр Чмиелински, общо 24 смелчаци са дръзвали да тръгнат и завършат подобен маршрут, като 17 от тях са го правили единствено със собствени сили. Те обаче са пътували в екип от по няколко човека и моторизирана подкрепа. Сам не пътешества също и популярният Ед Стафърд, който за две години прекосява джунглата на Амазония. През цялото време той разчита на Чо Ривера и местни водачи , които се грижат за сигурността и прехраната му.

Всичко за кампанията "Завръщане в Амазония" следете в Peika.bg, както и в официалния сайт или на фейсбук страницата Abandoned Roads.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница