Гмуркане за начинаещи: съвети за първото ви гмуркане - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гмуркане за начинаещи: съвети за първото ви гмуркане
Автор: Peika.bg
Гмуркане за начинаещи: съвети за първото ви гмуркане
Снимка: Unsplash

Всеки има различна мотивация за гмуркане. Някои хора искат да видят красивото дъно, с всички растения и животни. Други търсят нови начини да предизвикат себе си и да преодолеят страховете си. 

Гмуркането е едно от нещата, които можете да правите в различни кътчета на света и на всяко място преживяването е различно и уникално. 

Гмуркане за начинаещи: съвети за първото ви гмуркане
Снимка: Unsplash

Ето нашите съвети за гмуркане за начинаещи:

Трябва да бъдете уверени във водата

Вероятно се досещате, но ако не можете да плувате, не е добра идея да се гмуркате. Първото и най-важно правило е да се чувствате удобно във водата и да бъдете уверени. Ако имате затруднения, добра идея е да тренирате в басейн, преди буквално да се хвърлите в дълбокото. Почти всеки курс за гмуркане започва с минимум 200 метра плуване, така че е добре да сте подготвени.

Отворете очите си

Докато сте в басейна и тренирате плуването си, опитайте да отворите очите си под водата. Толкова много хора се притесняват да отворят очите си във вода, но честно казано, тя не щипе и все пак човек може да вижда изненадващо добре. По време на вашия курс ще трябва да сте под вода за 1 минута без маска и ще трябва да плувате без маска.

Колкото по-комфортно се чувствате с отворени очи под вода, толкова повече ненужен стрес ще си спестите по време на курса. 

Опитайте преди да купите

Преди да резервирате почивка на екзотичен остров с идеята да се гмуркате, опитайте в басейн и посетете курс, за да сте сигурни, че можете да се справите, тъй като гмуркането определено не е за всеки. В противен случай може да похарчите хиляди левове, само да за разберете, че гмуркането ви притеснява и няма да се получи. Ако посетите курс, ще свикнете с водата и ще придобиете умения, които ще направят изживяването много по-хубаво.

Изберете местоположение

Ако планирате да заминете за някъде специално, за да се научите да се гмуркате, трябва да имате предвид много фактори. Основните фактори за гмуркане, за които трябва да помислите, са течения, видимост и температура на водата. Като изберете място с правилните условия, можете да премахнете много от стреса от гмуркането.

Например, гмуркането в Гърция през лятото, където няма течения, 30+ метра видимост и 27-градусова вода прави гмуркането много по-лесно, отколкото да кажем във Великобритания, където може да има силни течения, 5 метра или по-малко видимост и студена вода. 

Друг фактор, който трябва да вземете предвид, са нещата, които ще видите когато сме гмуркате. Различните видове виреят в различни местообитания, така че ако искате например да видите костенурка, изберете място, където има костенурки. 

Гмуркане за начинаещи: съвети за първото ви гмуркане
Снимка: Unsplash

Балансирайте времето си

Има два варианта, когато става въпрос за гмуркане. Можете да изкарате курса у дома и да посветите целия престой на гмуркане и изследване на подводния свят. Можете да изкарате и курса на мястото, на което искате да се гмуркане, ще отнеме няколко дни. Всичко зависи от вашите предпочитания, но помислете добре. 

Гмуркането е сериозна работа

Не забравяйте, че въпреки че сте на почивка, гмуркането е сериозен спорт и изисква цялото ви внимание, за да избегнете инциденти. Трябва да сте се наспали добре, да сте се нахранили, но няколко часа по-рано, и да не сте пили алкохол на предишната вечер. 

Въпреки че инцидентите с гмуркане са рядкост, трябва да имате пълна медицинска застраховка, която покрива всички дейности, които ще извършвате. 

Винаги задавайте въпроси!

Голяма част от това да се чувствате в безопасност по време на гмуркане се свежда до разбирането на цялата физика и разбирането на вашето оборудване. Ако нещо не разбирате или не можете да си спомните – попитайте вашия инструктор! Няма глупави въпроси и няма нещо, което инструкторите да не са чували преди. 

Гмуркане за начинаещи: съвети за първото ви гмуркане
Снимка: Unsplash

Три от най-добрите дестинации за гмуркане в света:

Остров Тиоман, Малайзия

Ако търсите спокойна ваканция, която да посветите на гмуркане, остров Тиоман край югоизточното крайбрежие на Малайзия е мястото за вас. Вземете ферибот от Мерсинг или Танджунг Гемок до красив тропически остров и останете в някое от малките селца, без коли и с много ограничен Wi-Fi. Гмуркайте се цял ден, вечеряйте в малките ресторантчета и се наслаждавайте на малките барове на плажа. Всеки, който посети Тиоман, се влюбва в мястото.

Кипър

Ако искате гмуркането да бъде само част от вашата почивка, Кипър има толкова много други неща за правене, както и страхотни места за гмуркане. Възможностите са безкрайни в Кипър! С добра видимост и без особено много водни течения, това е идеалното място за учене и има по нещо за всеки.

Еквадор

Известен като вход към една от най-добрите дестинации за гмуркане в света – Галапагоските острови – Еквадор е едно от най-добрите места за гмуркане в света. Недостатъкът? Цената. Доста сериозна инвестиция е да стигнете до Галапагос и да се гмуркате там, но пък определено си заслужава. Ако нямате такива възможности, можете да посетите „Галапагос на бедните“- Исла де ла Плата. Това е един от най-близките острови (но все пак доста далеч) до същите води като тези на Галапагос, където можете да видите почти същите флора и фауна. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин