Горски център „Чатъма“ – приключенски рай за всяко дете - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Горски център „Чатъма“ – приключенски рай за всяко дете
Автор: Елена Исаева

Ако искате да подарите едно наистина незабравимо изживяване на вашето дете и да го заредите с положителни емоции и адреналин, то тогава непременно посетете горският център „Чатъма“, който се намира в едноименната защитена местност, в самото сърце на Родопите на брега на красивия язовир „Голям Беглик“.

Това място не е просто за туристи, то е за приключенци, за откриватели и за мечтатели. Няма го в букинг, няма интернет, няма хотели, а има само красива и дива природа, и много забавления, които много ще се харесат не само на вас, но и на вашето дете.

Горски център „Чатъма“ – приключенски рай за всяко дете
Снимка: facebook

Мястото не е много популярно и може би това е една от причините да запази своя чар и обаяние. До горския център се стига по черен път.

Тук може да наемете една от къщичките или да спите на палатка, което е дори още по-забавно и интересно. Тук може да наемете кану или каяк по язовира, да карате колело, да направите няколко живописни и лесни прехода пеша. Освен това има забавления и за по – малките деца, като детски кътове, въжена градина и още куп други забавления за вашите малки приключенци.

Мястото е красиво, диво и много спокойно. Къщичките изобщо не са скъпи за наемане, от порядъка на 10 – 15 лева нощувка на човек, но пък ще останете с усещането, че сте на летен лагер като от едно време. На децата много ще им хареса този район, защото той е един от най – красивите в тази част на Родопите. Тук може да останете и за повече време, за да направите по – голяма обиколка на района, защото определено има какво да се види. Красотата на Родопа планина е просто необятна и само този, който не я е видял, не се е влюбил в нея.

Горски център „Чатъма“ – приключенски рай за всяко дете
Снимка: facebook

Важно е да се спомене, че в къщичките няма ток, но пък това също е част от забавлението и приключението, за което сте дошли. За това се уверете, че имате достатъчно фенери, челници и преносими батерии за телефон или фотоапарат, за да може да запечатате всички забавни и ценни моменти по време на вашето лагеруване тук.

Стигането до „Чатъма“ е сравнително лесно. Трябва да поемете по пътя Батак – Доспат и да карате по този път, докато стигнете стената на язовир „Голям Беглик“. Там ще видите информационна табела, на която пише м. Чатъма. Ако случайно идвате от Батак, то тогава трябва да хванете отбивката, която се намира вдясно преди самата язовирна стена на „Голям Беглик“. Карате още около километър по този асфалтов път и след това, той преминава в черен път, където се налага да намалите скоростта. След още осем километра по черния път, по извивките на язовирната стена, пред вас ще се открие красивата местност „Чатъма“.

Прекрасна е нашата природа и трябва да се гордеем, че имаме такова богатство по нашите земи, но и да не забравяме да го пазим, не само за нас, но и за нашите деца и бъдещите поколения. Природата е велика и трябва да се отнасяме към нея с уважение, да а пазим и реставрираме.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин