Хижите в България с най-красиви гледки - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хижите в България с най-красиви гледки
Автор: Елена Исаева

Хижите са едно от най-желаните и бленувани места от всички планинари. Независимо колко добре сте подготвени за преходи в плнината и колко добре сте оборудвани спрямо изненади на времето или други непредвидени препятствия по планинските пътеки, хижите винаги са най-доброто и гостоприемно място, където можете да влезете да се стоплите, да изпиете чаша горещ чай или вкусна топла супа, място, където да се изсушите или подслоните.

 

Местонахождението на хижите една от друга също е важно. При по–продължителни походи, когато преходите се правят в продължение на повече дни, е важно предварително да знаем в кои хижи ще отсядаме и да предвиждаме времето, за което ще изминем разстоянието до следващата ни отправна точка и до следващата набелязана от нас хижа за настаняване. Има хижи, които са строени на малко пространство, закътани сред борове или широколистна растителност, а има и такива, от които се откриват атрактивни панорамни гледки  и погледа се стеле в далечината, преминавайки над високи върхове и била или красиви зелени поляни.

Хижите в България с най-красиви гледки
Снимка: Елена Исаева

 

1. Хижа Безбог – разположена на Безбожкото езеро, в подножието на едноимения връх Безбог. До нея можете да стигнете с лифт или пеша от хижа Гоце Делчев. Мястото е уникално и зареждащо.

2. Хижа Козя стена – намира се в Средна Стара планина, в Троянския балкан, над Национален парк „ Централен Балкан“. Носи името на намиращият се близо до нея резерват „Козя стена“.  Построена е на 1562 м. надморска височина. Достигнете ли до нея, ще ахнете от гледките, разкриващи се пред очите ви.

3. Хижа Яворов – носи името на поета Пейо Яворов. През 2016 г. е избрана за хижа на годината. От нея се открива прекрасна гедка към скалния феномен „Стъпалата“. Тя е и отправна точка за много планински маршрути в прекрасния Пирин.

4. Хижа Мазалат – намира се в Средна Стара планина. Разположена на красива полянка, а от самата хижа гледките са уникални, като пейзажи от картички.

Хижите в България с най-красиви гледки
Снимка: Елена Исаева

5. Хижа Рай – ами да, името и е райско, защото е разположена на райско място. Намира се в подножието на връх Ботев, а от нея се открива прекрасна гледка към едноименния и най-висок с постоянно течаща вода водопад в България и на Блаканите – Райското пръскало.

Хижите в България с най-красиви гледки
Снимка: Елена Исаева

6. Хижа Иван Вазов –със своите 2300 метра надморска височина тя е най-високоразположенита хижа у нас. Намира се в Рила планина, преходът до нея е доста труден, ще ви е необходима сериозна подготовка и планинско оборудване, но пък гледките, които ще имате по пътя, си заслужават усилията и труда.

7. Хижа Алеко – първата построена на Витоша хижа. Намира се на височина от 1840 м. Тя е отправна точка за изкачване на първенеца на Витоша – Черни връх, както и е начало за много други туристически маршрути.

8. Хижа Мальовица в Северозападна Рила Намира се на 1960 м. надморска височина в долината на река Мальовица. Хижата е пункт от европейски планински маршрут Е4.

9. Хижа Мусала – със своите 2389 м. надморска височина, тя е най-високоразположената хижа в България.

10. Хижа Седемте рилски езера – намира се на 2100 м. надморска височина. От хижата се открива красива панорамна гледка.

Дори да не сте пионери в планинарството, преходите в планината винаги са полезни. Можете да изберет по-лек маршрут, с преспиване в някоя от планинските хижи, няма да съжалявате – ще се заредите с много красота от природата, чист въздух и приятни емоции.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин