Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 3 част - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 3 част
Автор: Елена Исаева

Ако сте запалени пътешественици, обичате екскурзиите и постоянно сте на път, сигурно вече сте посетили почти всички по – известни места в България. В поредица от няколко статии ще ви предложа малко по-малко известни места, които може да посетите. Това, че не са така популярни, като например Райското пръскало или Царевец, не означава, че не са красиви. Местата са уникални, интересни и заслужават вашето внимание.

С всяко следващо от изброените места се удивлявам на това, колко е богата нашата страна на природни забележителности, която от коя по – красиви, интересни и причудливи. Един живот не стига да обиколим всички места, но нека това не ни отчайва все пак да опитаме.

Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 3 част
Снимка: Елена Исаева

Водопад „Котлите“, село Туден – още едно прекрасно място, което не бива да пропускате. Намира се близо до село Туден, Годеч. От центъра на град Годеч има табела за селото, която трябва да следвате. След това от т.нар. център на с. Туден тръгвате пеша в посока Букуровски манастир, за който има табела и веднага след него ще видите водопада. Първо отгоре, а ако желаете може да се спуснете по кратката и леко стръмна пътечка до неговата основа. В района на водопада и манастира се намира и Разбоишкият манастир. Изобщо този район е прекрасен и е добре да се обходи подробно, защото има какво да предложи на своите посетители.

Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 3 част
Снимка: Елена Исаева

Крепост „Моняк“ – крепостта се намира близо до язоври „Студен кладенец“. Тя е построена през Средновековието, около 12 – 13 век и тогава е била една от най – високите крепости по нашите земи. За да стигнете до това красиво място от Кърджали поемете на север в посока село Широка поляна. Щом наближите селото следвайте кафявите табелки за крепостта.

Крепост „Вишеград – още една българска крепост, която заслужава да се посети. Тя се намира съвсем близо до „Моняк“ и може да съчетаете двете места в една екскурзия. За тази крепост обаче от Кърджали поемете в посока Маказа, след това при табелата за село Глухар се отбивате наляво и следвате табелата за Вишеград. Намира се на около 12 километра от Кърджали.

Езерото с лилиите в село Летовник – ето още едно място, за което да си призная не знаех, а определено е много красиво, за да бъде пропуснато. Това красиво езеро с лилии се намира се в Източните Родопи, в района на Кърджали близо до комплекс „Дамбълъ“. Мястото е наистина много живописно и е подходящо за разходки дори с малки деца.

Водопадите на Маджарово – намират се близо до град Маджарово, който е вторият най – малък град в България след Мелник. Красивите и живописни водопади се намират съвсем близо до самата табела за влизане в град Маджарово. Първият от тях е една малка каскада, която има общ пад на водата от 40 метра. Вторият водопад също е подобен – от каскаден тип. Той има височина от 10 – 12 метра. Преходът е много кратък около 5 минути, тъй като има път съвсем близко от табелата на града до района на водопадите. Въпреки краткостта си, маршрутът е приятен, живописен и подходящ за всички възрасти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин