Индия с ограничен бюджет: Още 5 начина да получите най-доброто изживяване - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Индия с ограничен бюджет: Още 5 начина да получите най-доброто изживяване
Автор: Peika.bg
Индия с ограничен бюджет: Още 5 начина да получите най-доброто изживяване
Снимка: pixabay

Със своите планини, плажове, дворци, дива природа и храна има безброй причини, поради които Индия продължава да бъде най-добрият избор за пътниците, търсещи приключения. И докато се отличава с лукс – предлагайки на туристите шанса да отседнат в бившите дворци на махараджи и да се излежават в затънтените води на Керала в плаваща къща с частен готвач – Индия също така позволява бюджетни пътувания, без да пестите от комфорта.

С малко проучване често можете да намерите прилични квартири за по-малко от $13 на нощувка и вкусна вечеря за под $7, а със следните съвети можете да се оборудвате със знанията да пътувате по-интелигентно и да се възползвате максимално от времето си навън.

Ето как да извлечете най-доброто от Индия с ограничен бюджет.

Научете изкуството на пазарлъците

Част от забавлението на търсенето на пазари и базари е преговорите с продавачите, за да постигнете добра цена. Това е ритуал и не само за чужденци: индийските купувачи също ще се спазарят за по-ниски цени от обявените. Ключът е да знаете кога да спрете. Въпреки че от чужд турист може да бъде поискана двойна (или дори тройна) цена на артикул, имайте предвид, че много от тези, с които преговаряте, получават ниски заплати. Плащането малко повече, отколкото сте искали, може да промени света на работник с ниски доходи.

Качете се в кола

Често наричани неправилно „тук-тук“ – тайландският термин за авторикши – автомобилите са бърз и ефикасен начин за придвижване. Докато такситата на Uber и Ola работят в Индия на по-ниски цени от обикновените таксита, всяка кола ще заседне в трафика в час пик. Авторикшите обаче могат да влизат и излизат от задръстванията, като ви отвеждат до вашата дестинация мигновено. Уверете се, че сте съгласни с определената такса, преди да потеглите, или поискайте водачът да включи брояча в началото на пътуването.

Настанете се в хостел

Като цяло бюджетните квартири са лесни за намиране в Индия с много малки хотели и къщи за гости, достъпни на уебсайтове или споделяни от уста на уста. Но големите градове все още могат да бъдат скъпи или резервирани предварително, а престоят в много евтини хотели често означава компромис с комфорта, хигиената и безопасността.

Въпреки това все още можете да пътувате с ограничен бюджет, като се настаните в хостел, където ще намерите всеки - от самостоятелно пътуващи до големи групи индийски студенти на екскурзии. Основана през 2013 г., групата Zostel откри първото си заведение в Джайпур с надеждата да представи супер евтина алтернатива на местните хижи и много по-безопасна опция за младите пътешественици – по-специално жените.

Предлагайки смесени общежития, общежития само за жени и дори частни стаи, Zostel сега се разшири в цялата страна от Пушкар до Панчгани и Аурангабад до Алепей, с легло, струващо от едва 5 долара на вечер с обща баня, безплатен Wi-Fi и включена закуска.

Опитайте уличната храна

Индийската храна варира изключително много в различните региони и най-добрият начин да усетите местните специалитети е като ядете в заведения за улична храна, които обикновено таксуват по-малко от 1,30 долара за чиния с прясно пълнено пани пури или дълбоко пържени пакори. Изберете места с дълги опашки, които предполагат, че са добре известни и се ползват с голямо доверие по отношение на хигиената и качеството.

Дълбоко пържените закуски като vada pav или dosas sambar обикновено са най-безопасните варианти, тъй като се приготвят на висока температура и на място. Не се страхувайте да попитате за съвет: местните жители са много щастливи да насочат посетителите към любимия си продавач.

Купете индийска SIM карта

Един от най-бързите начини да натрупате огромни разходи е като използвате собствения си мобилен телефон за изпращане на текстови съобщения и осъществяване и получаване на обаждания. Вместо това отключете телефона си, преди да излезете от вкъщи, или донесете стар и купете индийска SIM карта.

Ако летите до Делхи или Мумбай, можете да си купите на летището. За да закупите SIM карта в местен магазин, ще трябва да представите няколко паспортни снимки, да попълните формуляр, предоставящ местен адрес и данните за контакт на някой, който може да гарантира за вас. Това е много по-неефикасен процес, но суетенето ще ви спести цяло състояние в дългосрочен план.

Ежедневни разходи

Хостелска стая: Rs.500 ($6,50);

Основна хижа на плажа за двама: Rs. 2000 ($26);

Апартамент със самообслужване: 3000 рупии ($40) за целия апартамент;

Дневен транспорт: Rs.250 ($3);

Цена на вегетариански тали: Rs. 75 ($1);

Вечеря за двама: Rs. 800 ($10,50);

Бутилка бира: Rs. 100 ($1,30).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин