Инсбрук: Забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Инсбрук: Забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Инсбрук е столицата на Тирол. Австрийският град е толкова близо до планината, че само за 25 минути можете да стигнете от центъра на града (разположен на 574 м надморска височина) до над 2000 м. Природните богатства и красивите места, които могат да се посетят и зиме, и лете, са толкова много, че мнозина хвърлят бърз поглед на града и директно запрашват към високото. Това обаче си е цяло кощунство, защото Инсбрук има своите богатства.

Ето някои от най-интересните места, храни и преживявания, които да не пропускате, докато сте в Инсбрук. Един уикенд няма да ви стигне, но пък ще имате и за следващия път.

Златният покрив (Goldenes Dachl) – Да той наистина е златен и е символ на Инсбрук. В началото на 15-и век херцог Фридрих IV построява голяма тераса към резиденцията в центъра на града. Когато Максимилиан I става император, прави покрив на терасата с 2657 позлатени керемиди. Оттам наблюдавал турнирите на площада. Днес тук ще видите музея на Хабсбургската династия. Фасадата на балкона е украсена с релефи, изобразяващи гербовете на всички страни, подчинени на Римската империята. От 2003 г. сградата "Златният покрив" е седалище на Международният Алпийски конгрес.

Градската кула – Тя е част от кметството и се вижда почти от всяка точка на Инсбрук. Висока е 56 м. Изкачете нейните 148 стъпала и от върха й ще се вдъхновите от красивата гледка към града и планината. Намира се в центъра на града, близо до Златния покрив.

Църквата Хофкирхе – Това е готическа дворцова катедрала, в която ще видите мавзолея на император Максимилиан I. Завършена е през 1563 г. Вътре 24 релефа разказват за неговия живот, а 28 бронзови фигури с човешки ръст изобразяват членове на различните династии и представляват своеобразен благороднически ескорт на императора в отвъдното. Някои от тях са проектирани от Албрехт Дюрер. Църквата се намира в центъра на града.

Замъкът Амбрас – Това е ренесансов замък на херцога на Тирол – Фердинанд II. Състои се от две сгради с красива градина за разходки. В горния замък, където някога са били покоите на херцога, днес ще видите колекция от 300 портрета на Хабсбургите, а колекциите с оръжия и брони, и стаята на любопитството с ценни предмети и играчки, се намират в долния замък. В него е и испанската зала с портрети на всички областни управители на Тирол. В тази зала днес се организират класически концерти. Замъкът е разположен на хълм над града.

Колоната на Света Ана – През 1703 г. Тирол бил заплашен от нападение на баварските войски. На 23 юли – денят на Света Ана, Инсбрук и цялата тиролска област били свободни, войските се отдръпнали. В знак на благодарност към светицата била построена колона в нейна чест. Изградена е от тиролски мрамор. Намира се на улица „Мария Терезия” (Maria Theresien Straße).

Триумфалната арка – Построена е по заповед на Мария Терезия през 1765 г. по случай брака на сина й – херцог Леополд, с испанската принцеса Мария Людовика. Едната стена на арката е украсена с релефи, посветени на брачното щастие и любовта, а другата с траурни теми поради внезапната смърт на съпруга на Мария Терезия по време на сватбените тържества. Разположена е в края на улица „Мария Терезия”.

Леярната за камбани – Камбани, произведени тук, звучат в над 100 страни по целия свят. Леярната съществува над 400 години и е ръководена от едно и също семейство вече 14-о поколение. И до днес камбаните се изработват по традиционни ръчни методи. В музея със специална акустична стая можете лично да биете и чуете звъна на различни камбани. Ще видите и една от най-големите камбани в света. Това е „камбаната на мира”, която тежи 10 тона и звънът й се чува всеки ден точно в 5 следобед. Леярната се намира на границата на Инсбрук. Информация за входни такси и работно време тук.

Музеят на кристалите „Сваровски” – Добре дошли в кристалния свят. Тук от всички предмети, фонтани и дори градини ще ви намигат блестящите камъчета. Пространството на музея наподобява пещера с много зали. В тях на фона на ефектно осветление и музика ще видите скали, медузи и всякакви други животни, изработени от фините кристали, дървета, лампи, мебели и какво ли още не от кристали. Тук можете и да си купите бижута и дрехи с инкрустирани в тях „Сваровски”, но нека не ви издаваме всичко. Ще откриете тази бляскава феерия на няколко километра от Инсбрук, в градчето Ватенс.

Панорама "Битката при Бергизел" – Това е панорамна картина на битката от 1809 г. с площ над 1000 кв. м. Към нея има няколко отделни картини, рисувани с различни техники, към които са добавени реални предмети, за да изглеждат триизмерно. Огледайте се и ще ви се стори, че наистина сте на бойното поле. Към Панорамата е музеят на тиролската кралска пехота (Kaiserjäger Museum). В него ще научите за военната история на страната, ще видите оръжия и документи. Панорамата и музеят са разположени на хълма Бергизел над Инсбрук. Информация за входни такси и работно време тук.

Националният тиролски музей – Тук ще научите за историята на областта от праисторически времена до Средновековието и ще се запознаете с тиролската култура. Ще видите предмети на модерното и средновековно изкуство, ще научите за традиционни тиролски занаяти. В музея има и огромна библиотека с разнообразна литература. Основан е през 1823 г. Информация за входни такси и работно време тук.

Тиролският музей на фолклорното изкуство – Тук ще видите ръчно изработени съдове и прибори, традиционни тиролски носии, маски, оръдия на труда. От репродукциите ще разберете как са били обзаведени тиролските домове през Средновековието. Намира се в централната част на Инсбрук.

Археологическият музей – Той е основан през 1869 г. като част от инсбрукския университет. В него се съхраняват над 450 предмета. Ще видите гръцко и римско изкуство, реплики на антични керамични и стъклени съдове, монети и саркофази. Тук ще научите много за тиролската област от древността до наши дни. :

Музеят на анатомията – Той е част от медицинския университет в Инсбрук. Тук ще видите колекции от човешки черепи и скелети, маслени рисунки на човешките органи, скелети на примати и птици, модели на човешкото тяло и органите в него. Можете да посетите музея от октомври до май. През останалото време го отварят само по предварителна уговорка. Входът е безплатен.

Алпийската градина – Тя е разположена на 2000 м надморска височина. Тук ще видите специфични растения, които се развиват такава голяма височина. Има обособена пътека с каменни стъпала и площадка, от която се разкрива красива гледка към града. Можете да посетите градината от юни до септември, от 9 до 17 часа. Няма входна такса. Разположена е на хълма Пачеркофел (Patscherkofel) край Инсбрук. Допълнителна информация тук.

Ботаническата градина – Създадена е през 1911 г. Днес тук ще видите над 5000 растения от различни части на света. Докато се разхождате ще усетите богатия им аромат. Можете да посетите градината от 7 часа сутринта до 5 следобед. Допълнителна информация тук.

Имперският дворцов парк (Hofgarten) – Разходете се сред цветни алеи, вековни дървета и красиви езера. В парка ще видите и растения, които са посадени лично от Мария Терезия. Има зона за детски игри и слънчеви бани, специална оранжерия с палми и тропически растения и прекрасен ресторант. На територията на парка често се организират класически концерти. Намира се близо до Стария град.

Алпийският зоопарк – Той е най-високо разположеният зоопарк в Европа – на 727 м надморска височина. Тук ще видите над 2000 животни от 150 различни вида. В зоопарка е най-голямата колекция в света на планински видове риба. Има и голяма ферма със стари породи селски животни. Ще се срещнете и с много влечуги и птици. Намира се на левия бряг на река Ин в града. Допълнителна информация тук.

Зимни забавления – Те ще ви стоплят в студените дни. Снегът е навсякъде, така че избирайте: ски, возене с шейна, пързаляне с кънки или щур сноуборд, а защо не от всичко. В Инсбрук са едни от най-големите ски писти. В района на хълма Пачеркофел (Patscherkofel) и долината Щубаитал (Stubaital) има много ски курорти, където да се забавлявате. Готови…Старт!

Летни забавления – Време е да се поизпотите. Парапланеризъм, конна езда, тенис, голф, пешеходни разходки, стрелба, плуване, скално катерене и още много занимания, както за любителите на адреналина, така и за почитателите на спокойствието, ви очакват през лятото в Инсбрук. В планината Нордкете (Nordkette) до Инсбрук е едно от най-добрите в Европа трасета за спускане с планински колела. Дерзайте смело!

Магазини в Инсбрук – Старият град изобилства от малки магазинчета за сувенири, аксесоари за дома, ръчно изработени бижута и съдове. На площад Шпаркасен (Sparkassenplatz) има магазини за всичко, а всеки петък тук се състои пазар на земеделските производители с пресни продукти от цялата страна. В центъра на града са известните търговски центрове Rathaus Galerien и Kaufhaus Tyrol, в които ще откриете магазини за дрехи, бижута, чанти, обувки, сувенири, сервизи, картини, както и уютни кафенета, където да си починете.

Полента – Това ястие не е за вегетарианци, но е задължително за тези от вас, които искат да усетят вкуса на Инсбрук. Представлява каша от царевично брашно с овчи или говежд пържен дроб и пушена шунка. Ще го откриете във всички тиролски ресторанти. Добър апетит!

Нощен живот – Инсбрук изобилства от барове и нощни клубове. Танцувайте и се забавлявайте редом със студентите, които в Инсбрук са над 25 000. Повечето заведения са в района зад централната гара. За начало на вечерта не пропускайте да посетите някой от местните ресторанти с традиционна тиролска кухня или ресторант с екзотични интернационални специалитети. В града има над 200 ресторанта. Така че има разнообразие за всеки вкус.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин