Интересни факти за 7-те чудеса на съвременния свят - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за 7-те чудеса на съвременния свят
Автор: Peika.bg
Интересни факти за 7-те чудеса на съвременния свят
Снимка: pexels

Противно на общоприетото схващане, Седемте чудеса на света всъщност са се променили с времето. Първоначалната група се наричаше Седемте чудеса на древния свят.

Това е така, защото шест от седемте оригинални чудеса за съжаление са били унищожени с течение на времето, главно поради естествени причини. Единствената, която все още стои, е Голямата пирамида в Гиза, която остава почетно чудо.

Новият списък на настоящите седем чудеса беше финализиран чрез процес на гласуване, който приключи през 2007 г.

Така че без повече шум, нека разгледаме Седемте чудеса на света!

1. Великата китайска стена

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dee_Ay.daan. (@dee_ay.daan)

Великата китайска стена е най-дългата структура, създавана някога от човека, и това изглежда няма да се промени скоро, ако изобщо някога се промени!

С дължина около 21 200 км, изграждането на тази внушителна стена отнело повече от 200 години.

Основно е издигната, за да защити Китай от нападения от северни племена, като монголците. По-голямата част от оригиналната стена не съществува, защото непрекъснато се разрушава и възстановява. 

Въпреки че се полагат усилия за запазването ѝ, не може да се каже колко дълго ще остане тази внушителна структура. Едно е сигурно- ще остане важна част от историята завинаги.

2. Петра

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tui Tournefeuille (@tui_tournefeuille)

Вярвате или не, този впечатляващ древен град, който видяхме в Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход, е истинско място! Петра, разположена в Йордания, е масивен град, построен в пясъчник, който някога е бил дом на около 10 000 души.

Древните жители на Петра са били невероятно опитни в събирането на дъждовна вода, селското стопанство и каменната резба. Последното е представено от 800 сгради, гробници, бани, погребални зали, храмове, порти и улици в Петра, които са били издълбани главно от камък.

Едно нещо, което сериозно е повредило архитектурата на Петра, е дъждът.

Въпреки че почти никога не вали в пустинята, когато вали, дъждът е сериозен. Все пак Петра е успяла да устои на тези бури векове наред.

Никой не знае кога е построен този град, но се предполага, че е възможно да е било още през пети век.

3. Амфитеатърът на Колизеума

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Rome Vatican City (@romevaticancity)

Разположен в сърцето на древен Рим, Колизеумът е една от най-посещаваните туристически атракции в Италия. Датираща от около 80 г. сл. Хр., тази структура остава най-големият амфитеатър в света.

Трябва да се признае, че историята на Колизеума е брутална. Колкото и внушителен да е, той е построен от десетки хиляди роби с камък и бетон.

След като бил завършен, той можел да побира около 50 000 зрители, които наблюдавали събитията вътре - обикновено гладиаторски битки, лов на животни и дори морски битки.

Много от събитията в този амфитеатър били безплатни, като разходите се покривали от императора, за да си спечели подкрепа и популярност сред гражданите.

Това, което много хора не знаят е, че имало няколко подземни стаи и проходи отдолу, където животните и гладиаторите били държани преди събитията.

За съжаление, с течение на времето около две трети от Колизеума е унищожен заради вандализъм, земетресения и пожари. Въпреки това, останалите структури все още са впечатляващи и си заслужава да бъдат посетени!

4. Чичен Ица

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Chichen Itza (@chichenitza_)

Този първобитен град на маите се намира на полуостров Юкатан в Мексико. Въпреки че е популярна туристическа атракция, той все още е активен археологически обект с нови открития, които се правят от време на време.

Смята се, че Чичен Ица е построен между 9-ти и 12-ти век, като районът преди това е бил използван като обсерватория за наблюдение на астрономически събития.

Когато е бил активен град, той е имал най-разнообразното население на маите, с около 50 000 жители, покриващи пет квадратни километра.

Много жители са били умели скулптори, тъкачи, бижутери и грънчари, така че не е чудно, че тук все още се откриват нови исторически реликви!

Повечето от местата на Чичен Ица са известни със странните си звуци. Например, пляскането с ръце пред стълбището на пирамидата ще доведе до ехо, което звучи като цвърчене на змийско божество на маите.

5. Мачу Пикчу

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nathan Chapman (@_nathan.chapman)

Тази стара цитадела на инките, разположена в Перу, е заобиколена от мистерия. Построен в средата на 1400 г., Мачу Пикчу остава неоткрит от европейците до 1911 г. Дори испанските конкистадори, които унищожават империята на инките, никога не са се доближавали до това да го открият.

Изграждането на Мачу Пикчу само по себе си е умопомрачително постижение. Построен е с гранитни скали, някои тежащи над 55 тона.

Камъните са били или избутвани нагоре по планината от чиста човешка сила, или издялани директно от склона на планината.

Когато е завършен, се смята, че Мачу Пикчу е имал население от около 300 до 1000 жители. За съжаление, инките не са поддържали документирани записи, което оставя истинската цел на Мачу Пикчу загубена тайна.

Той е бил обитаван само 100 години, преди да бъде изоставен, което също е мистерия. Въпреки това се смята, че е изоставен поради огнище на едра шарка.

Ако някога посетите това чудо на инките, ще откриете, че то се състои от над 150 сгради. И за да предотвратят падането на конструкциите от планината, инките са построили над 600 тераси!

6. Тадж Махал

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Travel Dairies (@travel_dairies183)

Като най-известният мавзолей в света, Тадж Махал е най-популярната атракция в Индия. Този мраморен паметник е поръчан през 1632 г. от тогавашния император като гробница за любимата му съпруга Мумтаз Махал. 

Строителството отнело малко повече от 20 години и струвало около 827 милиона щатски долара. Освен това били необходими около 20 000 занаятчии, както и хиляда слона, за да помогнат при транспортирането на тежки материали.

Тадж Махал е не само богато украсен, но и умно построен. Например, той е проектиран така, че всичко да падне от гробницата в случай на срутване.

Въпреки че тази сложна крипта е построена за любимата съпруга на императора, истинският ѝ гроб е единственото нещо, което не е украсено. Това се дължи на мюсюлманския закон, който гласи, че гробовете не могат да бъдат украсявани, тъй като се възприема като напразен акт.

Днес структурната цялост е проблем. Някои екстремни оценки смятаха, че Тадж Махал ще се срути до 2016 г. Разбира се, знаем, че е преминал тази дата, но разпадането вероятно предстои.

За да се защити естетиката му, на автомобили и автобуси не се разрешава да се приближават на по-малко от 500 метра.

7. Христос Изкупителят

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ben (@thatbenhaller)

Най-скоро построеното чудо е статуята на Христос в Бразилия, чието изграждане отнело само пет години и завършва през 1931 г.

Вдъхновението за статуята е почерпено от страха сред католиците, които се притесняват, че нацията нараства в „безбожие“.

Местен инженер проектирал статуята с няколко ревизии по пътя. Първоначално било скица на Христос, носещ кръст в едната ръка и глобус в другата.

Разбира се, дизайнът се променил и финализираната рисунка е статуята, която виждате днес с разтворени обятия – символ на мира.

След като финализира дизайна, инженерът заминава за Франция, където намира скулптор, който да създаде произведението. Започвайки от Франция, статуята в крайна сметка е висока 29,9 метра и е съставена от глинени парчета, които след това са изпратени до Бразилия, за да бъдат преработени.

Бетонът бил едно от малкото достатъчно здрави неща, за да поддържа скулптура с такъв размер, но трябвало да бъде украсена с нещо, за да изглежда по-хубава.

И така, тя била покрита с около шест милиона каменни плочки! Работниците, които изработвали плочките, често пишели на гърба им - така че тази статуя е покрита с тайни послания.

Христос Изкупителят се нуждаел от много реставрации през годините поради вятър, дъжд и светкавици, като основната реставрация приключи през 2010 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин