Най-интересните природни чудеса на света част I - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните природни чудеса на света част I
Автор: Елена Исаева

Понятието природа все по-често се използва в нашето ежедневие. Думата има много широк обхват на прилагане. Понякога, казвайки природа искаме да обобщим цялата околна среда, която ни заобикаля, или дивата природа – това са всички онези неща, които не са засегнати от човешката дейност, като диви животни, растителни видове, гори, скали и други, но в най-широкият си смисъл, природата обхваща цялата физическа Вселена.

Из целия свят има невероятно красиви природни чудеса по форма и размери. На места природата е изваяла изключително интересни и причудливи форми, окраски на езерни води и други, които будят любопитството и интереса на милиони хора по света, привличат посетители от цял свят. Ето и някои от най-интересните сред тях:

Най-интересните природни чудеса на света част I
Снимка: pixabay.com

1. Каньонът на Антилопата в Аризона, щата Аризона, САЩ, който се намира на територията на резерват на индианците „навахи“. Името му идва от неговия цвят, който много напомня цвета на кожата на антилопа. Образуван е по естествен път от водата и вятъра, предимно вследствие на ерозия на пясъчници.

2. Кладенецът на Тор или наречен още врата към Ада, в Орегон, САЩ, който наподобява бездна, поглъщаща водата безвъзвратно.Това е може би едно от най-загадъчните чудеса на природата. Той прилича на бездънна яма, в която изчезва всичката океанска вода. Има предположения, че кладенецът е дълбок около 6 метра.  

3. Петнистото езеро в Британска Колумбия. Това е един изключителен природен феномен, който със своята красота и мистичен произход, привлича туристи от всички краища на света. Намира се  в близост до град Осойос, провинция Британка Колумбия, Канада. При изпаряването на водата в него, в зависимост от минералния състав са се образували петна с различен цвят – жълти, зелени, сини и бели. Езерото е униклано красиво през всички сезони, но може би е най-добре да бъде посетено през лятото. Предполага се, че водата му има лечбни войства.

Най-интересните природни чудеса на света част I
Снимка: pixabay.com

4. Природен феномен Памуккале, Турция. В превод от турски език, името означава „Замък от памук“. Тук изворите имат лечебен ефект. Помагат при кожни и сърдечни заболявания, както и при мъжка потентност, при проблеми с кръвообращението, нервната система, ревматизъм и други. В историята на съществуването на феномена, много императори са идвали тук да се лекуват, а днес мястото се посещава от популярни знаменитости от цял свят.

5. Секвоите в Национален парк „Редууд“, Калифрния, където се намират едни от най-високите дървета в света. На територията на парка се намира най-вискоият връх на територията за САЩ – връх Уитни, с надморска височина 4421,10 м . През 1976 г., паркът е включен в Списъка на биосферните резервати на ЮНЕСКО. Освен красивите секвои, на територията на парка има и повече от 240 пещери, като единствената отворена за посетители сред тях е Кристалната пещера. Една от атракциите за туристи е издълбания от паднала секвоя тунел, през който могат да преминават коли.

6. Пясъчните дюни на Националния парк в Маранахо, Бразилия – подвижни пясъчни дюни, които в сезона на дъждовете се пълнят с дъждовна вода и образуват красиви лагуни.

7. Езерото Масазир в Азербайджан, което има уникално оцветяване в розово. Цветът се е получил от микроорганизмите халофили, които се срещат във водите на езерото.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин