Интересни факти за Чили - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Чили
Автор: Елена Исаева

Чили e държава, разположена в югозападната част на Южна Америка. Тя покрива дълга и тясна ивица земя между Андите и Тихия океан. Граничи с Перу на север, с Боливия на североизток, с Аржентина на изток и с Проток Дрейк на юг. Една от двете страни в Южна Америка, заедно с Еквадор, е, които не граничат с Бразилия.

Това е една много интересна южноамериканска държава, която е приютила в себе си безброй интересни неща, които си заслужава да се посетят.Ето и някои факти за нея, след които може и да поискате да я посетите:

Интересни факти за Чили
Снимка: pixabay.com

1.Столицата на Чили е Сантяго.

2.През 1520 г., по време на своето околосветско пътешествие, португалецът Фернандо Магелан открива южния проход,  който днес е наречен Магелановия проток в негова чест.

3.Северната част на Чили е пустиня. Там се намира най-сухото място на Земята – пустинята Атакама. Има места, където в продължение на векове не е капвала и капка дъжд. В същото време в други райони на пустинята кратки зимни дъждове извикват пролетта с невероятен взрив от цветя – феномен, известен като цъфтящата пустиня.

Интересни факти за Чили
Снимка: pixabay.com

4.Лунната долина, разположена между градовете Калама и Сан Педро де Атакама, е единственото място на планетата, което много напомня на лунен пейзаж.

5.Чилийската Патагония е екологично най-чистото място на планетата.

6.Най-високият в света постоянно действащ вулкан – 6064 m – Вулканът Уалятири, се намира в близост до селището Чапикиня.

7.Великденските острови са от най-отдалечените кътчета на планетата. Всъщност това е един остров на 2500 km от най-близкото населено и обитаемо място.

8.Чили е основен производител на медна руда и селитра в света. Развити са също металургията, химията, електрониката, текстилната и хранителната индустрия. Страната е сред водещите държави в света по риболов.

9.В чилийското здравеопазване доминира частният сектор. Чилийските работници и служители се осигуряват частно. Въпреки това за бедните чилийци са организирани държавни здравни заведения с безплатно обслужване.

10.В Чили има курорт с най-големия изкуствен басейн на планетата. Получава вода от Тихия океан, намиращ се само на 200 метра от басейна. Само в океана водата е хладна, а в басейна има постоянна температура 26 градуса.

11.Историята на Чили започва преди около 13 хиляди години, когато съвременната територия на държавата за първи път е била населена с хора.

12.Чили е най-големият производител и износител на мед в света.

13.Чили има едно от най-високите планински езера на планетата – Чунгара (разстоянието от морското равнище до гладката му повърхност — 4570 метра

14.Жителите на Чили много обичат авокадото – добавят този плод към всякакви ястия, правят от него сос и го смилат на каша, която след това се намазва върху хляба.

15.В Чили се намира и така наречената „естествена лаборатория“, а именно – езерото Копауе. То променя химичния си състав, в зависимост от времето на годината. Горещата подземна вода с вулканичен произход променя химичния си състав през зимата и лятото.

16.Най-голямата медна мина в Чили (произвеждаща почти половината от медта в страната) се намира на 2830 метра височина и е отдалечена на 240 километра от град Антофагаста.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин