Интересни факти за Колумбия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Колумбия
Автор: Елена Исаева

Колумбия се намира в Южна Америка и една доста интересна туристическа дестинация, която е много по-различна от всички европейски държави. Граничи с Карибско море на север, Венецуела и Бразилия на изток, Еквадор и Перу на юг, Панама и Тихия океан на запад.

Животът в Колумбия има неповторим ритъм. Градовете й са динамични, цветни и пълни с живот, а пейзажите й предлагат невероятно разнообразни, но зашеметяващо красиви гледки и забележителности. Колумбия е известна със своите художници, писатели и гастрономия, които всяка година привличат туристи към нейните брегове.

Интересни факти за Колумбия
Снимка: pixabay.com

Колумбия е заобиколена от Тихия океан, Карибско море и пет други южноамерикански държави, Колумбия има богата и разнообразна култура, показана чрез нейната архитектура, фестивали и храна. Благодарение на текущите туристически проекти тя бързо се превръща в страна, която трябва да се посети при пътуване до Южна Америка. Така че, ако Колумбия е в списъка ви с туристически обекти, ето 20 природни и исторически забележителности на Колумбия, които я правят една от най-добрите страни за посещение в Южна Америка.

Ето някои факти за страната:

1.Столицата е Богота. Населението на столицата е над 7 000 000 души, което поставя града на 30-о място в света според големината на населението и на 4-то в Южна Америка след Сао Паоло (Бразилия), Буенос Айрес (Аржентина) и Лима (Перу).

2.Културата в района на Колумбия е съществувала поне едно хилядолетие преди новата ера. Първият досег на европейските колонизатори е в началото на 16 век.

3.С обща площ от 1 138 910 km2 Колумбия е четвъртата по големина държава в Южна Америка след Бразилия, Аржентина и Перу.

4.Колумбия има една от най-разнообразните флора и фауна на планетата. Тук има над 40 000 вида цветни растения, 1500 вида птици.

5.Населението на Колумбия е 44 379 598 души (2007). 90% от населението са католици, а 10% определят за себе си, че изповядват друга религия.

6.В литературата най-известното колумбийско име безспорно е Габриел Гарсия Маркес, който с неговия шедьовър „Сто години самота“ печели Нобелова награда през 1982 г.

Интересни факти за Колумбия
Снимка: pixabay.com

7.Богота е столицата и най-големият град в Колумбия. Това е топилка на хора от цялата страна, тя е разнообразна и мултикултурна, със смесица от модерна и колониална архитектура. Преобладаващите цветове в Богота са зелените паркове на града и източните планини с изглед към светилищата на Монсерат и Гуадалупе и богатото червено на многото си тухлени сгради.

8.Основан на 30 август 1863 г., Перейра е част от територията, която през 2011 г. ЮНЕСКО обяви за обект на световното наследство: Културният пейзаж на кафето в Колумбия. Този град, столица на департамента Рисаралда, Антиокия, е резултат от колонизацията, при което жителите му запазват черти от културата на носителите, като доброта и предприемчивост.

9.Гуатапе е малко градче, разположено в департамента Антиокия в Колумбия. Известен е като един от най-колоритните и красиви градове в страната. Преди иберийските завоеватели да достигнат района на Антиокия през XVI в., територията е била обитавана от местни групи и управлявана от "Гуатапе". Гуатапе е бил главатар на племето и затова градът е наречен на негово име.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин