Интересни факти за сградите на Босфора в Истанбул - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за сградите на Босфора в Истанбул
Автор: Елена Исаева

Проливът Босфор в Истанбул, Турция, е завладяващ воден път, който свързва Черно море с Мраморно море. По бреговете му има множество сгради и забележителности, които добавят към чара и историята на Истанбул. Ето някои интересни факти за сградите край Босфора:

Дворецът Долмабахче: Разположен от европейската страна на Босфора, дворецът Долмабахче служи като главен административен център на Османската империя през 19-ти и началото на 20-ти век. Това е впечатляващ дворец, известен със своята пищна архитектура, обширни градини и най-големия в света бохемски кристален полилей.

Интересни факти за сградите на Босфора в Истанбул

Дворецът Чираган: Друг великолепен дворец по Босфора е дворецът Чираган, който първоначално е построен през 19 век. Той е реставриран и превърнат в луксозен хотел, запазвайки величието си и предлагайки невероятна гледка към пролива.

Момина кула: Разположена на малък остров на южния вход на Босфора, Момина кула (Kız Kulesi) е емблематична структура. Има богата история и легенди, свързани с него, а днес функционира като популярен ресторант и туристическа атракция.

Крепостта Румели: Разположена от европейската страна на Босфора, крепостта Румели (Rumelihisarı) е впечатляваща средновековна крепост. Построен през 15 век от османския султан Мехмед Завоевателя, той служи като стратегическа отбранителна точка по време на обсадата на Константинопол.

Anadolu Hisarı: От азиатската страна на Босфора Anadolu Hisarı е друга крепост, построена от султан Мехмед Завоевателя. Построен е, за да контролира и защитава най-тясната точка на пролива.

Дворецът Бейлербей: Дворецът Бейлербей, разположен от азиатската страна на Босфора, е служил като лятна резиденция на османските султани през 19 век. Отличава се с изящна архитектура, зашеметяващ интериор и красиви градини.

Джамия Ортакьой: Разположена в квартал Ортакьой, джамията Ортакьой (Ortaköy Camii) е живописна джамия, която се откроява с уникалния си архитектурен стил. Това е емблематичен символ на Истанбул и популярно място за фотографи.

Интересни факти за сградите на Босфора в Истанбул

Küçüksu Pavilion: Разположен от азиатската страна на Босфора, Küçüksu Pavilion (Küçüksu Kasrı) е очарователна кралска ловна хижа. Построен през 19 век, той може да се похвали със смесица от османски и европейски архитектурни елементи.

Дворецът Йълдъз: Дворецът Йълдъз, разположен в квартал Бешикташ, е огромен комплекс, който е служил като резиденция на османските султани в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Включва различни павилиони, градини и джамия.

Мостове на Босфора: Босфорът е известен и със своите мостове, които свързват европейската и азиатската страна на Истанбул. Най-известните мостове са Босфорският мост (Boğaziçi Köprüsü) и мостът на Фатих Султан Мехмет (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü), предлагащи зашеметяваща гледка към пролива и града.

Тези сгради по протежение на Босфора не само демонстрират великолепна архитектура, но също така имат историческо значение, добавяйки към привлекателността и великолепието на крайбрежието на Истанбул.

 

За всеки, който има желание да се наслади на град Истанбул и неговата космополитна красота, силно препоръчвам разходка с корабче по Босфора. Не само, за да видите сградите от друг ъгъл, ами и да се насладите на една приятна морска разходка. Освен това туристите често се наслаждават и на разходка с корабче до Принцовите острови – още едно прекрасно място в Истанбул, което определено си заслужава да се види и почувства. Разходката до там е приятна, кратка и пълна с красиви пейзажи и моменти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин