Ираклион: Забележителности за един уикенд - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ираклион: Забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Ираклион (или Хераклион) е столицата на остров Крит. Датира от епохата на неолита и ще ви плени с богата история и красива природа. Животът тук кипи на пълни обороти: таверни, ресторанти и дискотеки, аквапаркове, бутици и безброй магазинчета за сувенири в центъра на града. Насладете се на красивите плажове и местности, интересните музеи и исторически забележителности.


Старото пристанище

Шумът на морето и автентичната атмосфера тук ще ви омагьосат. Подарете си романтична разходка край брега по всяко време. През венецианския период много търговци са идвали тук, за да търгуват със стоките си. Старото пристанище се намира в близост до новото пристанище на града.

Крепостта Кулес

Тя е символ на Ираклион. Построена е от венецианците за защита на града, който те завладяват в началото на 13-ивек. Украсена е с издялани каменни лъвове, а в горната й част има открит театър. Самото име на крепостта означава „крепост” на турски език. Разположена е до входа на Старото пристанище.

Дворецът Кносос

Смята се, че този дворец е бил лабиринтът на Минотавъра от древногръцките митове. Имал е над 1000 стаи, но днес са останали руини и са направени възстановки на отделни негови помещения. Ще видите жилищни и работни стаи с големи делви за зърно, религиозни олтари, уникални керамични тръбопроводи, големи фрески и стенописи. Тронът в тронната зала е най-старият в Европа. Дворецът се намира в Кносос, на 5 км от Ираклион. Входът е безплатен за студенти от цяла Европа, както и всяка неделя в периода от ноември до март.

Археологическият музей

Той е един от най-важните в Европа. Тук ще видите запазени съкровища на минойската цивилизация, както и оригиналните фрески, открити в Минойския дворец. В залите му са изложени древни скулптори на богини, восъчни модели на минойски къщи, саркофази, монети, съдове. Намира се в центъра на Ираклион, на площад „Елефтериа”.

Историческият музей

Тук можете да разгледате богати колекции от оръжия, ръкописи на книги, фотоси, картини, накити, керамични съдове, монети, традиционни носии, ще видите много временни изложби и ще научите за историята на острова от Средновековието до наши дни. В музея се съхраняват и произведения на Ел Греко, роден през 1541 г. на остров Крит, по онова време част от Венецианската република.

Повече инфрмация ще откриете тук.

Природонаучният музей

Тук ще видите реалистични възстановки на естествените хабитати на растения и животни от средиземноморския регион, много вкаменелости и останки от скелета на огромно праисторическо животно, обитавало територията на острова. А в симулатора за земетресения ще усетите силно земетресение и ще се научите как да реагирате правилно на природното бедствие.

Допълнителна информация за музея тук.

Базиликата Свети Марк

Това е първият храм, построен от венецианците при завземането на острова.Изграден е в типично венециански стил с множество високи арки. Днес в базиликата се организират изложби, конференции и други културни събития. Тук се помещава общинската библиотека. Намира се в центъра на Ираклион.

Фонтанът Морозини

Разположен е на централния площад в Ираклион, който някога е бил във владенията на венецианския администратор Франческо Морозини. Датира от 14-ивек. Водата се излива от устите на четири лъва, а по целия фонтан ще забележите релефи със сцени от гръцката митология. В миналото фонтанът е бил свързан с акведукт и е снабдявал града с вода.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Silvi Milenova, 24.06.2013 | 16:03
Блгадоря за информацията,доста интересно звучи! :)
Абонирайте се за нашия бюлетин