История и интересни факти за катедралата Свети Пол в Лондон - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История и интересни факти за катедралата Свети Пол в Лондон
Автор: Елена Исаева

Катедралата Сейнт Пол, разположена в сърцето на Лондон, е една от най-емблематичните и исторически забележителности в Обединеното кралство. Неговата богата история, зашеметяваща архитектура и културно значение го правят задължителна атракция за туристите и символ на устойчивост за жителите на Лондон. Тук се задълбочаваме в историята и очарователните факти за катедралата Свети Павел.

1. Произход и дизайн:

История и интересни факти за катедралата Свети Пол в Лондон
Снимка: pixabay.com

Катедралата "Свети Павел" е проектирана от известния английски архитект сър Кристофър Рен, след като предишната катедрала е била унищожена при Големия пожар в Лондон през 1666 г. Дизайнът на Рен е вдъхновен от класическата архитектура на древен Рим и се отличава с великолепен купол, който често се сравнява до купола на базиликата Свети Петър в Рим.

2. Строителство и завършване:

Строителството на катедралата започва през 1675 г. и отнема 35 години, за да бъде завършено, което я прави един от най-продължителните строителни проекти в английската история. Куполът на катедралата, който е вторият по големина в света, е завършен през 1708 г. Последният камък е положен през 1710 г., което означава завършването на този архитектурен шедьовър.

3. Шепнещата галерия:

Една от най-интригуващите особености на катедралата Свети Павел е Галерията Шепот. Разположен около вътрешността на купола, той получава името си от уникалните си акустични свойства. Шепот, говорен срещу стената, може да се чуе от противоположната страна, на близо 112 фута.

4. Златната галерия:

За тези, които желаят да се изкачат още по-високо, има Златната галерия на върха на купола. Тази платформа за наблюдение на открито предлага спираща дъха панорамна гледка към силуета на Лондон, предоставяйки уникална гледна точка към града.

История и интересни факти за катедралата Свети Пол в Лондон
Снимка: pixabay.com

5. Паметникът на Големия пожар:

Близо до катедралата Сейнт Пол се издига Паметникът, колона с височина 202 фута, издигната между 1671 и 1677 г. в чест на Големия пожар в Лондон. Посетителите могат да изкачат 311-те стъпала до върха и да се насладят на невероятна гледка към града.

6. Да оцелееш в блиц:

Катедралата Сейнт Пол е символ на устойчивостта на Лондон по време на Втората световна война. Докато градът беше тежко бомбардиран по време на Блиц, катедралата по чудо оцеля до голяма степен непокътната, превръщайки се в символ на надежда и издръжливост за хората в Лондон.

7. Кралски поводи:

Катедралата е била фон за множество кралски събития, включително сватбата на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър през 1981 г. и честванията на диамантения юбилей на кралицата през 2012 г.

8. Криптата:

Под катедралата се намира крипта, в която се помещават гробниците на много забележителни фигури, включително самия сър Кристофър Рен. Той също така включва паметници на военни герои и други видни личности.

9. Религиозни служби:

Катедралата Сейнт Пол продължава да бъде място за поклонение на англиканците и е седалище на епископа на Лондон. Провеждат се редовни религиозни служби и е бил мястото на множество важни церемонии, като например погребението на сър Уинстън Чърчил през 1965 г.

10. Усилия за опазване:

През годините катедралата Свети Павел е претърпяла обширни усилия за реставрация и консервация, за да се гарантира нейното запазване за бъдещите поколения. Тези усилия включват почистване на каменната фасада, ремонт на купола и поддържане на изящния му интериор.

 

В заключение, катедралата Сейнт Пол не е просто историческо и архитектурно чудо, а символ на непреходния дух на Лондон. Неговият купол, галерии и крипта са пълни с истории за устойчивост, вяра и несломим човешки дух. Независимо дали посещавате заради нейната история, зашеметяващи гледки или религиозно значение, катедралата Свети Павел е доказателство за вечната красота и културно значение на тази великолепна структура.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин