История и любопитни факти за Ермитажа - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История и любопитни факти за Ермитажа
Автор: Елена Исаева

Санкт Петербург е един от най-красивите и интересни градове в света. Той е дом на дворци, мостове, реки и уникални музеи, които са приютили в себе си много история, факти и мистериозни легенди. Едно от най-посещаваните места в града несъмнено е музеят-двпрец Ермитаж, който освен, че е най-известният музей в града и Русия, той е и един от най-известните и най-посещаваните музеи в цял свят и всяка година се радва на милиони туристи.

Ермитажът, разположен в Санкт Петербург, Русия, е един от най-големите и най-известните музеи в света. Ето кратък преглед на неговата история и някои интересни факти:

История и любопитни факти за Ермитажа
Снимка: pixabay.com

История:

Ермитажът е основан през 1764 г. от императрица Екатерина Велика като частна колекция на изкуството.

Първоначалната колекция се състоеше от около 225 картини, придобити от берлинския търговец Йохан Ернст Гоцковски.

През годините музеят разшири колекцията си чрез покупки, дарения и придобивания, превръщайки се в една от най-обширните колекции на изкуство в света.

Основният комплекс на музея се помещава в Зимния дворец, бившата резиденция на руските императори, и постепенно се разширява, за да включва няколко близки сгради.

Ермитажът е преживял значителни исторически събития, включително Руската революция и Втората световна война, по време на които колекцията е евакуирана, за да се гарантира нейното съхранение.

Днес Ермитажният музей обхваща огромен комплекс от шест сгради, включително Зимния дворец, Малкия Ермитаж, Стария Ермитаж, Новия Ермитаж, Ермитажния театър и сградата на Генералния щаб.

Интересни факти:

История и любопитни факти за Ермитажа
Снимка: pixabay.com

Музеят Ермитаж притежава над три милиона предмета в своята колекция, включително произведения на изкуството, археологически артефакти, скулптури, монети и декоративно изкуство.

Той се гордее с една от най-големите колекции от картини в света, включваща шедьоври на известни художници като Леонардо да Винчи, Рембранд, Микеланджело, Ван Гог, Пикасо и много други.

Колекцията на музея от западноевропейско изкуство е особено впечатляваща, с произведения, обхващащи от древна Гърция до 20-ти век.

Ермитажът е известен със своята колекция от руско изкуство, показваща произведения на изтъкнати руски художници като Иля Репин, Василий Кандински и Казимир Малевич.

Музеят също е дом на огромна колекция от египетски, гръцки и римски антики, включително известната камея на Гонзага, камея, издълбана през 3-ти век пр.н.е.

Театър Ермитаж, разположен в рамките на музейния комплекс, е исторически театър, който все още е домакин на представления и концерти днес.

Главният вход на музея, известен като Йорданското стълбище, е архитектурен шедьовър, проектиран от Бартоломео Растрели.

Колекцията на Ермитажа е толкова обширна, че ако прекарате само една минута в разглеждане на всеки предмет, ще ви отнеме повече от осем години, за да видите всичко.

Музеят съхранява известния паунов часовник, сложен механичен часовник от 18-ти век, който изобразява паун, разперил опашката си.

Ермитажът е не само музей на изкуството, но и културна и образователна институция, предлагаща широка гама от програми, лекции и изложби.

 

Ермитажът е символ на богатото културно наследство на Русия и продължава да пленява посетителите с впечатляващата си колекция, архитектурно великолепие и историческо значение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин