История, митове и легенди за Монмартър в Париж - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История, митове и легенди за Монмартър в Париж
Автор: Елена Исаева

Париж е столицата и най-големият град на Франция, разположен в северната централна част на страната. Това е една от най-популярните туристически дестинации в света, известна с красивата си архитектура, богато културно наследство, музеи на изкуството, вкусна кухня и романтична атмосфера.

Париж е известен още като „Градът на светлината“ (La Ville Lumière), прякор, който си спечели поради ранното приемане на уличното осветление през 19 век. Някои от най-известните забележителности и атракции в Париж включват Айфеловата кула, музеят Лувър, катедралата Нотр Дам, Триумфалната арка, Шанз-Елизе и двореца Версай.

История, митове и легенди за Монмартър в Париж
Снимка: pixabay.com

В допълнение към многото си туристически атракции, Париж е и важен център за изкуство, мода и култура. Той е дом на редица световноизвестни музеи, включително Musée d'Orsay, Центъра Помпиду и Musée Rodin. Градът е известен и със своята модна индустрия висша мода, с много от най-добрите световни модни дизайнери със седалище в Париж.

Париж е известен и със своята храна и вино, с множество ресторанти, кафенета и бистра, предлагащи вкусна френска кухня. Някои от най-известните парижки ястия включват escargots (охлюви), steak frites (пържола и пържени картофи) и кроасани. Градът е известен и със своето вино, особено с червените вина от Бордо и региона Шампан.

Монмартър е исторически квартал, разположен в северната част на Париж, Франция. Има богато културно и художествено наследство, както и редица митове и легенди, свързани с него. Ето някои от най-забележителните:

Легендата за Сен Дени: Според легендата през 3 век Сен Дени, епископът на Париж, е обезглавен на хълма Монмартър. След екзекуцията му се казва, че е взел отсечената си глава и е извървял няколко мили, изнасяйки проповед през целия път. По-късно на мястото, където той е бил мъченически, е построена църква, която се превръща в известната базилика Sacré-Cœur.

Бохемското село: В края на 19-ти и началото на 20-ти век Монмартър е известен като бохемската столица на Париж, привличайки художници, писатели и музиканти от цял свят. Той е бил дом на известни художници като Пабло Пикасо, Анри Матис и Винсент ван Гог, които са живели и работили в района.

История, митове и легенди за Монмартър в Париж
Снимка: pixabay.com

Мулен Руж: Емблематичният кабаре клуб Мулен Руж е открит в Монмартър през 1889 г. Той бързо става известен със своите шумни представления и е посещаван от хора като Тулуз-Лотрек, Пикасо и Едит Пиаф. Клубът съществува и днес и е основна туристическа атракция в района.

Легендата за бялата дама: Според легендата красива бяла дама обикаля улиците на Монмартър през нощта, търсейки отмъщение на мъжете, които са я обидили. Говори се, че е известна актриса, която е била предадена от любовника си и доведена до самоубийство. Твърди се, че нейният дух все още броди по улиците, търсейки отмъщение.

Лозята на Монмартър: Монмартър някога е бил дом на множество лозя и дори днес има няколко останали. Най-известният е Clos Montmartre, малко лозе, което произвежда около 1500 бутилки вино всяка година. Лозето е отворено за обществеността и е популярна атракция за любителите на виното.

Това са само малка част от многото митове и легенди, свързани с Монмартър. Неговата богата история и художествено наследство продължават да привличат посетители от цял свят, които идват, за да изпитат уникалния му чар и атмосфера.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин