Италианската паста или да почувстваш традициите на Италия - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Италианската паста или да почувстваш традициите на Италия
Автор: Елена Исаева

Всеки, който е ходил в Италия поне веднъж, неминуемо е опитал от прочутата италианска паста. Макаронените изделия са популярна храна не само за италианците, те са добре познати и често присъстващи на трапезата на японци, китайци, познати са още от времето на етруските и египтяните. Но за италианците тази храна се е превърнала едва ли не в култ. Някога в древен Рим за изхранването на един милион жители е било необходимо огромно количество зърно, но в онези времена съхранението му е било трудно, така римляните установили, че ако го смелят могат да го съхраняват по – дълго и в не чак толкова специални условия. От тогава всички макаронени изделия получават всепознато световно название италианска паста.

Италианците са виртуози в разнообразието и начините на приготвяне на макаронените изделия. Днес са познати най – различни по вид, форма, вкус и цвят макаронени изделия. Те могат да бъдат къси, дълги, тънки, дебели, гладки, кухи, къдрави, триъгълни, спираловидни, дори във форми на листенца, пеперуди миди, букви и какви ли още не.

Италианската паста или да почувстваш традициите на Италия
Снимка: pixabay.com

Най – известната паста в Италия и най – консумираната от местни и туристи са спагетите, дори имат и музей на спагетите. Спагетите или така наречени макарони се приготвят с най – разнообразни сосове, като най – известните са спагети карбонара и болонезе.

Италианците консумират ежегодно огромни количества паста – около 60 кг. паста се пада на всеки италианец. Това звучи стряскащо, но независимо от огромното консумирано количество, теглото на италианците се запазва. Италианската паста се приготвя от твърда пшеница, богата на целулоза, ползва се квас, а самото тесто се оставя да престои понякога и до 72 часа.

Италианската паста или да почувстваш традициите на Италия
Снимка: pixabay.com

 

Разнообразието на паста е огромно:

Равиоли – паста приготвена като квадрат, в средата с плънка от сирене, кайма или зеленчуци, затваря се и краищата и се питискат.

Фусили – имат спираловидна форма, добре се консумират със сос песто.

Пене – с куха форма, съчетава се с всевъзможни сосове.

Ригатони – кухи пръчици с голям диаметър, наподобяват на нашите макарони.

Талиатели – дълга, плоска паста, поднася се с всякакъв вид сосове.

Фетучини – основно в района на Болоня се консумира, приготвя се от твърда пшеница, с пълнеж от месо, гъби, сирене.

Фузили от Неапол – има спираловидна форма, поднася се с по – течни сосове.

Fartalle с патладжан.

Capelli d’angelo – дълга и тънка паста, наподобяваща нашето фиде, приготвя се като предястие или се добавя в супи.

Разнообразните видове пасти се използват за супи, бульони, с различни плънки – с месо, сирене, зеленчуци, морски дарове, риба.

Някои от видовете спагети на Италия са известни в цял свят, като например пастата от Кампания, Емилия, Лигурия, докато други са популярни само на местно ниво.

Днес в Италия се консумират над 300 вида паста, която се класифицира като суха или прясна.

Сосовете, които се ползват допълнително допринасят за специфичния вкус на всяка паста. Те могат да бъдат съчетани с аншоа, домати, каперси, маслини, зехтин, пармезан, захар.

Продуктите от италианска паста са достъпни, можете да ги консумирате и на място в България, но по – голямо е удоволствието да се консумират в Италия, в някое типично италианско ресторантче и като допълнение с чаша ароматно италианско вино.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин