Из софийските потайности – къщата-музей на П. Яворов - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Из софийските потайности – къщата-музей на П. Яворов
Автор: Елена Исаева

Безспорно Яворов е един от най-талантливите български поети може би за всички времена. Всеки, който се е докоснал до неговото творчество остава очарован, но и някак меланхоличен. Неговите стихотворения са пълни с любов, но от онази тъжната любов, наранената любов, неосъществената любов. Онази любов, която кара сърцето ти да страда безумно, но и да обича до болка.

Лора, съпругата на Яворов е нежна и красива жена, която обаче има доста трагична съдба, каквито са и взаимоотношенията с поета. Въпреки, че е обожаван заради творчеството си, често остава недолюбван и дори леко мразен, защото много хора го обвиняват за смъртта на Лора. Всеки знае как тя се самоубива след скандал с Яворов в негово присъствие. Той е толкова наранен от нейната нелепа и внезапна смърт, че също прави опит за самоубийство, но неуспешен, след който остава сляп.

Из софийските потайности – къщата-музей на П. Яворов
Снимка: wikipedia.org

Лора сякаш никога не преживява мисълта, че Яворов може би още обича предишната си любима – Мина Тодорова. Тя умира след дълго боледуване от туберкулоза и той никога не успява да преживее нейната смърт. Стихотворението „Две хубави очи“ е посветено именно на нея, а не на Лора. Има творби написани и за Лора, но как една жена може да приеме, че в сърцето на нейния любим има друга, макар и вече отишла си от този свят?

Може би Яворов не може да преодолее смъртта на Мина, защото нежното цвете е увяхнало още в разцвета на тяхната любов, тогава, когато най-много боли. Поетът си е давал сметка, че това силно ще нарани Лора, в която също е влюбен, но не така, както ѝ се иска на нея. Това е и основната причина за техните скандали и спорове, както и основен повод тя да сложи край на своя живот, защото осъзнава, че никога няма да получи от Яворов любовта, за която жадува, защото сърцето му вече е пълно и то с един призрак на безвъзвратно изгубена любов, а с това преборване няма.

Всичко това определено буди интерес у читателите и почитателите на Яворовото творчество, ето защо ви предлагам една малко по-различна идея за софийска разходка, а имено до къщата-музей на П. Яворов. Тя е малка, но пък вътре ще откриете интересни неща за живота и творчеството на поета, както и за неговите любови – Мина и Лора.

Къща музей "Пейо К. Яворов", разположена на ул. "Г. Раковски” № 136, е официално открита през 1963 г. През 1976 г. става част от Националния музей на българската литература, по-късно преименуван в Национален литературен музей.

Фондът на музея притежава ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите издания на прозведенията му (голяма част от тях с автограф), оръжейната му колеция, живописни платна, графики и скулптури.

Битовата експозиция с гостната стая и работния кабинет на поета пресъздава автентичната атмосфера от началото на ХХ в., в която Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова живеят. Тук е възстановена и стаята с оригиналните вещи от последната квартира на поета на ул. "Солунска”, където той слага край на живота си на 29 октомври 1914 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин