Кабо Жирао – най-високият нос в Европа и вторият по височина в света - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кабо Жирао – най-високият нос в Европа и вторият по височина в света
Автор: Елена Исаева

Има една прекрасна португалска територия, малко отдалечена от континентална Европа, някъде в Атлантическия океан, която е известна с вечната пролет, красивите редки цветя, интересния си вулкански произход и уникалната си природа. Това е приказният остров Мадейра. Той стана доста популярна дестинация за българските туристи през последните десет години и все пак не е чак толкова посещаван като други места в Европа и може да се насладите на известно спокойствие.

Островът е истински земен рай и всеки, който го е посетил може да потвърди това. Това е място, което не само, че завинаги остава в сърцето и душата ти, но и те кара да копнееш по него много дълго време.

Кабо Жирао – най-високият нос в Европа и вторият по височина в света
Снимка: Елена Исаева

Остров Мадейра е едно малко бижу, което е пълно с множество чудесни места за разходка, които си заслужава да бъдат посетени. Той предлага за всеки по нещо – върхове, градове, алеи с приказни цветя, интересни църкви и сгради, дори разходка в нещо като джунгла.  Едно от тези прекрасни места е и нос Кабо Жирао.

Това определено е едно от най-красивите и посещавани места на остров Мадейра и определено има защо. Той е повече от уникален и се издига на цели 580 метра над морското ниво. Това го прави абсолютен рекордьор като най-високият нос в Европа (континентална и островна) и вторият по височина в целия свят. Това е мястото, от което може да видите едни от най-красивите залези на острова.

Нос Кабо Жирао е чудесен за снимки и романтични разходки, особенно привечер, когато залезът оцвети водите на океана. Гледката е просто зашеметяваща. Освен за разходки, мястото е много популярна дестинация и за катерачи, но професионалисти, защото е доста стръмно и опасно за неопитните.

На върха има изградена наблюдателна площадка със стъкло, от която се откриват невероятни панорамни гледки и могат да се направят уникални снимки. Тази панорамна площадка е напълно обновена и реновирана за туристи и е едно от любимите места, както на тях, така и на местните жители.

Кабо Жирао – най-високият нос в Европа и вторият по височина в света
Снимка: Елена Исаева

Кабо Жирао обаче не е най-високата точка на остров Мадейра. Най-високата такава е върх Пико Ауреро, който има надморска височина от 1810 метра над морското равнище. Това също е едно прекрасно място за разходки и планински туризъм. Може да се стигне с кола почти до него, по прекрасен нов път, което го прави подходящ дори за разходки с по-малки деца. На самия връх има астрономическа обсерватория и няколко места обособени за почивка и отдих. От Пико Ауреро в ясно време се откриват страхотни гледки към остров Мадейра. Това определено е точка, която трябва да бъде покорена от всеки, който е посетил острова на вечната пролет.

Един съвет към всички, които възнамеряват да посетят остров Мадейра – направете това през ранната пролет или късната есен, защото влагата там е доста висока и дори емператури от порядъка на 24-25 градуса са доста тежки и непоносими. Освен това пролетта определено е най-красивият сезон на острова, въпреки, че там почти целогодишно всичко е в зелено и цъфти в други красиви цветове. Все пак което и време да изберете, определено няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин