Как изглежда животът в Австрия? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как изглежда животът в Австрия?
Автор: Peika.bg
Как изглежда животът в Австрия?
Снимка: Unsplash

Магнетичната привлекателност на Австрия привлича туристи от цял свят, търсещи приключения в известните ски курорти и да се потопят в изобилните исторически и културни съкровища. Завладяващите пейзажи на Австрия винаги вдъхновяват, оставяйки незаличима следа върху онези, които имат късмета да ги видят. Веднъж омагьосани от нейната красота, не е чудно, че посетителите копнеят да се връщат отново и отново в Австрия, привлечени от нейния неустоим чар.

Знаете, че една страна е съвсем различна, когато я посетиш като турист и когато живееш в нея. Ето някои особености на живота в Австрия:

Австрийските тоалетни чинии се отличават с уникален дизайнерски елемент: рафт. За разлика от конвенционалните тоалетни, отпадъците остават на повърхността на този вътрешен рафт, преди да бъдат изхвърлени, което позволява на хората да извършват самопроверки на здравето си или да вземат проби от изпражненията за изследване. 

Австрийците не използват покривала за легло. Когато се настанявате в хотел, обикновено ще намерите спретнато сгънато одеяло, поставено на леглото в стаята ви без никакви допълнителни покривала. Тази тенденция се разпростира и в австрийските домакинства, където рядко се срещат покривала за легла. 

Австрийците са директни. Предпочитат директната комуникация. Когато общувате с местните жители, не е необичайно да получавате откровени отзиви или „груби“ коментари относно вашето поведение или външен вид. Този акцент върху честността, понякога погрешно приеман за грубост, демонстрира австрийския ангажимент към открито и откровено изразяване на мнението.

Неуместно е да гледате настрани по време на тостове. Когато австрийците вдигат чашите си, те поддържат дълбок зрителен контакт с хората, с които си казват "Наздраве". Този обичай се корени във вярването, че отклонението от тази практика може да донесе лош късмет. Освен това всяко отклонение от тази традиция често се тълкува като знак на неуважение от местните.

На немски език Австрия не се нарича „Австрия“, а по-скоро „Österreich“. Това разграничение произтича от историческия произход на името на страната. Терминът „Österreich“ произлиза от старогерманската дума „Ostarrîchi“, което означава „Източно царство“, което отразява позицията на Австрия по отношение на други региони през Средновековието.

Инсталацията за изгаряне на отпадъци Spittelau се откроява като уникална забележителност в столицата. Посетителите често са изненадани от поразителния му външен вид, украсен с живи мозайки и блестящи златни акценти, които улавят слънчевата светлина. Известният австрийски художник Фриденсрайх Хундертвасер е творческият ум зад този дизайн. Известен с ангажимента си към опазването на околната среда, Хундертвасер се заел с проекта едва след като получил уверение, че новият завод в сърцето на Виена няма да навреди на околната среда.

Рядко се среща австриец, който не знае как да кара ски. Карането на ски е вкоренено в тяхната култура, като децата често придружават родителите си на ски курорти от ранна възраст. Освен това уроците по ски са задължителни през учебните години. Не е изненадващо, че австрийските скиори постоянно се отличават в състезания, като често осигуряват най-голям брой медали както на Световно, така и на Европейско първенство. 

Такситата не се използват често в Австрия. В Австрия вземането на такси обикновено се свързва с това да си възрастен човек и да не можеш да изминаваш дълги разстояния или да си богат и да не искаш да вървиш. Обикновените хора ходят пеша, без значение колко далече трябва да отидат.

Австрийците имат възможност да учат през целия живот в университетите. С предимството на безплатното образование лица от всички възрасти могат да се запишат и да продължат обучението си. Не е необичайно да имате съученик, който е баба и дядо, който иска да разшири знанията си или да започне нов етап от живота си.

В някои страни взирането в непознати може да се счита за неучтиво, но в Австрия е друга история. Австрийците често гледат непознати в обществения транспорт или по улиците с искрен интерес, което всъщност е начин да покажат одобрение. Това не означава, че лицето, което гледате, е странно или необичайно, а по-скоро отражение на австрийската култура.

Австрия е приятелски настроена към кучетата страна, където нашите четириноги приятели са добре дошли почти навсякъде. Те могат да придружават собствениците си в кафенета, ресторанти, метро и много други обществени места и видове транспорт.

В Австрия хората имат уникален начин да се поздравяват, който се различава от това, с което сме свикнали. Докато много от нас са свикнали да се прегръщат като поздрав, австрийците имат по-отворен подход: те се поздравяват, като разменят целувки по двете бузи. Нивото на познаване или близост между хората не оказва влияние върху този обичай, тъй като както близки приятели, така и нови познати го правят.

В Австрия данъкът върху кучетата се прилага за всички собственици на кучета, независимо от породата. Всеки град определя данъчната ставка, но средно собствениците плащат около 72 евро на година за първото куче и 105 евро за всяко следващо. Неспазването на това изискване може да доведе до сериозни глоби.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин