Как космическият туризъм ще промени света? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как космическият туризъм ще промени света?
Автор: Peika.bg
Как космическият туризъм ще промени света?
Снимка: Unsplash

С бързия растеж на космическия туризъм, пътуването до открития Космос скоро може да бъде толкова лесно, колкото резервирането на полет до съседна държава. Експертите дори казват, че само за няколко години тази индустрия може да промени света, подобно на други изобретения на НАСА, включително роботите в реалния живот.

Когато се появява авиацията, тя е за правителствата и за тези, които можели да си го позволят. Тогава хората не можели да си представят безбройните начини, по които въздушното пътуване ще се използва за положително въздействие върху живота на милиарди хора. Същото може да се каже и за бъдещето на космическия туризъм.

Любопитни ли сте да научите повече за космическия туризъм – и може би дори да го изпробвате сами в реалния живот, а не само в метавселената?

Ето всичко, което трябва да знаете за това как работи космическият туризъм, плюсовете и минусите на космическите пътувания и какво се очаква да се случи в бъдеще:

Какво е пътуване в Космоса?

Космическото пътуване се дефинира като всяко въздушно пътуване над 80 или 90 км над морското равнище. Но експертите не са съгласни колко точно е далеч Космосът от Земята. Докато много международни организации смятат линията на Карман, която е на 90 км от Земята, за границата на земната атмосфера, FAA и НАСА определят всичко над 80 километра като „космическо пространство“.

Когато резервирате космически обиколки, компаниите предлагат или орбитални, или суборбитални полети.

Орбиталното космическо пътуване означава, че космическият кораб пътува около планетата с достатъчна скорост, за да избегне падането обратно на Земята. Международната космическа станция (МКС) е пример за орбитално космическо пътуване.

Суборбиталното космическо пътуване отвежда хората в Космоса и след това се връща на Земята с по-бавна скорост от орбиталното пътуване. Повечето компании за космически туризъм за частни лица в момента предлагат суборбитални космически полети.

Защо хората искат да отидат в Космоса?

Има една универсална причина, често цитирана от хора, които искат да отидат в Космоса. „Виждането на емблематичната тънка синя линия на атмосферата на нашата планета на фона на рязката чернота на Космоса“. Това типично астронавтско изживяване е причината повечето хора да искат да пътуват в Космоса. Само си представете всички неща, които можете да видите...

Астронавтите го описват като лична трансформация и казват, че когато се върнат, искат да се ангажират повече със социални и екологични каузи. Представете си хиляди хора да имат това преживяване. Това ще има вълнообразен ефект в обществото. 

Компании за космически туризъм

Руският космически кораб "Союз" превозва граждани до МКС от 2001 г. насам. Сега, благодарение на нововъзникващите компании за космически туризъм в САЩ, скоро ще бъде възможно да се присъедините към ексклузивния клуб на тези, които са пътували до Космоса. Тоест всеки, който може да си го позволи финансово, може да отиде до Космоса. 

SpaceX, основана от Илон Мъск, предизвика фурор, когато превози двама астронавти на НАСА до МКС през 2020 г., тъй като това беше първата мисия с екипаж от близо 10 години. В момента SpaceX стартира частни орбитални полети до Международната космическа станция със своя космически кораб Dragon. Мястото в този полет струва десетки милиона долара.

Blue Origin, основана от Джеф Безос от Amazon, е единствената компания за космически туризъм, която извършва търговски суборбитални полети. Blue Origin таксува 28 милиона долара за билет за първия си полет с Джеф Безос, но не рекламира текущите си цени на билетите.

Virgin Galactic планира да започне търговски операции през следващата година. Резервациите за полетите на Virgin Galactic на Ричард Брансън започват от $450 000.

За тези, които търсят по-евтин, макар и все още много скъп, вариант, други компании предлагат балони с нулево налягане, които ще отведат туристите на височина до 32 километра, което е достатъчно високо, за да видите Земята отдалече. Пътуванията с балона на Space Perspective, наречен Spaceship Neptune, струват 125 000 долара на място. World View таксува $50 000 на място.

Тези пътувания продължават от шест до осем часа и дори включват услуги за хранене, коктейли и музика в елегантен салон. 

И двете компании планират полетите да стартират през 2024 г., но нито една от тях все още не е одобрена от FAA. 

Ако не сте готови да излетите на такава височина, компании като Zero G пресъздават усещането за нулева гравитация на специално модифицираните полети на Boeing 727. Тези преживявания също са по-достъпни- около $8 200.

Как да се подготвите за космически полет

Полетът в Космоса изисква известно обучение, но програмите са по-леки от тези на истинските астронавти. За да се подготвят за тричасовите пътувания на Virgin Galactic например, от туристите ще се изисква да присъстват на няколкодневна програма за обучение с инструктаж за пилоти и поставяне на скафандри. Пътуванията с балони с нулево налягане изискват прост курс за информация и безопасност.

Плюсове и минуси на космическия туризъм

Предимства

Създаване на работни места. Комерсиалният космически туризъм има потенциала да стимулира икономиката чрез създаване на работни места и насърчаване на инвестициите. 

Напредък в изследванията. Прекарването на повече време в Космоса може да помогне за разрешаването на някои от най-озадачаващите мистерии за Вселената.

Възможност за изживяване на пространството. "В Space Perspective искаме да дадем възможност на повече хора да отидат в Космоса, за да се вгледат в неизвестното и да си представят какво би могло да бъде, да погледнат надолу към Земята и да получат нова перспектива за дома“, казва Пойнтър.

Недостатъци

Скъпо е. Много хора посочват, че високата цена е един от основните недостатъци на днешните космически пътувания. При стотици хиляди долари на билет само най-богатите хора могат да си позволят място в бъдещ космически полет.

Може да е лошо за околната среда. Учените също се притесняват, че космическите пътувания могат да навредят на планетата и да допринесат за изменението на климата. Едно проучване установи, че въглеродът, отделен от 1000 частни суборбитални полета годишно, ще повиши температурата над полюсите с 1 градус по Целзий и ще намаля нивата на морския лед с 5% всяка година. 

Пойнтър обаче твърди, че не всички космически пътувания са вредни за околната среда. Тя отбелязва, че Spaceship Neptune на Space Perspective е единственият космически кораб с нулеви емисии, неутрален по отношение на въглерода, а Space Perspective е неутрална по отношение на въглерода компания.

Бъдещето на космическия туризъм

Когато става въпрос за бъдещето на космическия туризъм, небето е границата - буквално. „Ние сме в самото начало на космическото пътуване“, казва Пойнтър. „Сега просто не можем да си представим начините, по които хората ще използват космическите полети, за да подобрят живота точно тук, на Земята"

Експертите прогнозират, че пътниците може да искат да останат и да живеят в Космоса и много компании стартираха планове за изграждане на имоти и места за настаняване, където космическите туристи да нощуват. Някои от тези космически хотели дори ще имат офиси и изследователски пространства под наем, отваряйки възможността за работа и от Космоса.

Нещо повече, програмите за космически туризъм могат също да насърчат по-нататъшни иновации и изследване на нашата слънчева система и извън нея. Извеждането на повече хора в Космоса създава възможности за изобретяване на нова космическа технология, провеждане на новаторски изследвания и установяване на нови граници в галактики извън нашите. И това е само началото...

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин