Как се празнува Коледа на Хавайските острови? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как се празнува Коледа на Хавайските острови?
Автор: Елена Исаева

Празнуването на Коледа в Хавай е уникално и очарователно изживяване, което съчетава традиционни празнични тържества с духа на алоха. Въпреки че на райския остров може да липсват покрити със сняг пейзажи, той компенсира със собствения си тропически привкус и културни традиции, създавайки топла и празнична атмосфера, която улавя същността на празничния сезон.

1. Меле Каликимака:

Как се празнува Коледа на Хавайските острови?
Снимка: pixabay.com

В Хавай традиционният поздрав за „Весела Коледа“ е „Меле Каликимака“, което перфектно отразява сливането на хавайската и западната култури. Фразата често се чува в песни, декорации и поздравления по време на празничния сезон.

2. Външни декорации:

Вместо типичните заснежени сцени, хавайската коледна украса често включва тропически елементи. Палми, украсени със светлини, празнични леи и декорации, вдъхновени от океана, са обичайни гледки, създаващи уникална и цветна празнична атмосфера.

3. Тържества на плажа:

Предвид красивите плажове на Хаваите и топлото време, много жители и посетители празнуват Коледа с дейности край плажа. Някои избират да си направят пикник, да се насладят на празнично барбекю или просто да се разходят спокойно по пясъчните брегове.

4. Празници Lū‘au:

Коледните празници в Хавай често придобиват стил lū‘au, включващ традиционни хавайски ястия с празнични обрати. Печено прасе, пресни морски дарове, тропически плодове и пои (паста от таро) могат да украсят празничната трапеза, създавайки кулинарно изживяване, което отразява богатото кулинарно наследство на острова.

5. Коледни звезди и орхидеи:

Докато коледната звезда е символ на Коледа на много места, в Хаваите орхидеите също играят важна роля в празничната украса. Домовете и обществените пространства често демонстрират ярки орхидеи заедно с по-традиционните коледни цветя.

6. Коледни паради:

Много хавайски общности организират коледни паради с участието на местни музиканти, танцьори на хула и ярко украсени плувки. Тези паради често съчетават традиционни коледни елементи с хавайски културни влияния, създавайки празнична и оживена атмосфера.

7. Културни събития:

Коледа в Хавай предоставя възможност човек да се потопи в местната култура. Присъстващите могат да се насладят на традиционни хавайски музикални концерти, хула изпълнения и други културни събития, които демонстрират многообразието на островите.

8. Празнични пазари и панаири на занаятите:

Местни пазари и панаири на занаяти изникват в Хавай по време на коледния сезон. Тези събития предлагат уникални, ръчно изработени подаръци, местни занаяти и празнични лакомства. Това е отлична възможност да подкрепите местните занаятчии и да намерите единствени по рода си сувенири.

9. Светлинни дисплеи:

Въпреки че снегът може да липсва, Хавай компенсира с ослепителни светлинни дисплеи. Домовете и фирмите често украсяват екстериора си с празнични светлини, създавайки лъчезарна и весела атмосфера.

10. Пристигане на Дядо Коледа с кану:

В закачлив обрат Дядо Коледа често влиза в Хаваите, като пристига с кану, а не с шейна. Това намигване към островните традиции добавя нотка местен чар към коледните тържества.

11. Служби на свещи за Бъдни вечер:

Много църкви в Хавай провеждат специални служби на Бъдни вечер със свещи, съчетавайки традиционни християнски празненства със спокойната красота на островите.

12. Връщане:

Духът на даряването е важна част от хавайските коледни празници. Много общности участват в благотворителни дейности, включително раздаване на играчки, дарения на храна и други инициативи в подкрепа на нуждаещите се по време на празничния сезон.

 

Празнуването на Коледа в Хавай е възхитителна смесица от тропически чар, културни традиции и универсалния дух на радост и даване. Независимо дали се наслаждавате на барбекю на плажа, посещавате празник на lū‘au или се присъединявате към празничните паради, духът на алоха прави празничния сезон в Хавай наистина специален и запомнящ се.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин