Какво да не пропускате, докато сте в Стокхолм? – 1 част - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да не пропускате, докато сте в Стокхолм? – 1 част
Автор: Елена Исаева

Стокхолм, столицата на Швеция, е град, известен със своята богата история, зашеметяваща архитектура, жизнена култура и красива природна среда. Разположен на поредица от острови в Балтийско море, Стокхолм предлага уникална комбинация от модерност и традиция, което го прави задължителна дестинация за туристите.

 

Gamla Stan (Стария град): Започнете пътуването си в Стокхолм, като посетите Gamla Stan, историческия Стар град на града. Този очарователен квартал е лабиринт от калдъръмени улици, цветни сгради и исторически площади. Акцентите включват Кралския дворец (Kungliga Slottet), Storkyrkan (Стокхолмската катедрала) и Нобеловия музей.

Какво да не пропускате, докато сте в Стокхолм? – 1 част
Снимка: pixabay.com

Кралският дворец: Кралският дворец е един от най-големите дворци в Европа и служи като официална резиденция на шведския монарх. Можете да разгледате разкошните стаи на двореца, включително Кралските апартаменти и Държавната зала. Не пропускайте церемонията по смяната на караула пред двореца.

Музей Васа: Музеят Васа е дом на Васа, военен кораб от 17-ти век, който потъва при първото си пътуване и е спасен векове по-късно. Добре запазеният кораб, заедно с неговите подробни експонати, предлага завладяващ поглед към морската история на Швеция.

Скансен: Разположен на остров Юргорден, Скансен е най-старият музей на открито в света. Тук можете да изпитате традиционната шведска култура, да изследвате исторически сгради и да се сблъскате със скандинавската дива природа, включително мечки, вълци и северни елени.

Djurgården: Djurgården е зелен оазис в сърцето на Стокхолм и популярна зона за отдих. Освен Skansen, тук ще откриете и други атракции, като музея на ABBA, скандинавския музей и увеселителния парк Gröna Lund.

Fotografiska: Стокхолм е известен със своята процъфтяваща художествена сцена и Fotografiska е доказателство за това. Този музей на съвременната фотография показва произведенията както на известни, така и на нововъзникващи фотографи, както и предлага зашеметяваща гледка към града от кафенето на покрива.

Музей на Нобеловата награда: Научете за Нобеловата награда и нейните лауреати в този музей. Интерактивни експонати, мултимедийни дисплеи и лични истории на нобелови лауреати дават представа за приноса на тези изключителни личности.

Кметството (Stadshuset): Кметството е шедьовър на шведския национален романтизъм и е известно с домакинството на Нобеловия банкет. Можете да предприемете обиколки с екскурзовод, за да разгледате интериора, включително Златната зала с нейните сложни мозайки.

Дворецът Drottningholm: Разположен на остров Lovön, дворецът Drottningholm е резиденция на шведското кралско семейство. Дворецът е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, известен със своите великолепни градини, китайски павилион и барокова архитектура.

АББА: Музеят: За феновете на емблематичната поп група АББА този музей е задължително посещение. Разгледайте сувенири, костюми и интерактивни експонати, които празнуват музиката и историята на ABBA.

Globen SkyView: Насладете се на панорамна гледка към Стокхолм от върха на Ericsson Globe, една от най-големите сферични сгради в света. Разходка с гондола предоставя уникална гледна точка на града.

Moderna Museet: Този музей на модерното изкуство съхранява впечатляваща колекция от изкуство от 20-ти и 21-ви век, включително произведения на Пикасо, Дали и Уорхол. Самата сграда, проектирана от архитект Рафаел Монео, е произведение на изкуството.

Стокхолмски архипелаг: Направете обиколка с лодка, за да разгледате Стокхолмския архипелаг, огромна мрежа от над 30 000 острова и островчета. Насладете се на спокойната красота на Балтийско море, отидете на остров или плувайте в чистите води през летните месеци.

Кралската обиколка на канала Djurgården: Впуснете се в живописна обиколка на канала, която се вие през Djurgården и предлага живописна гледка към брега на града и историческите забележителности.

 

Какво да не пропускате, докато сте в Стокхолм? – 1 част
Снимка: pixabay.com

Strandvägen: Този крайбрежен булевард е известен със своята зашеметяваща архитектура и луксозни бутици. Това е чудесно място за спокойна разходка, особено през лятото, когато дърветата са разцъфнали.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин