Какво е София графити тур? - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво е София графити тур?
Автор: Peika.bg
Какво е София графити тур?
Снимка: Sofia Graffiti Tour

Искате ли да видите различното лице на София?

То е цветно, интересно, забавно и ви чака зад следващия ъгъл! София графити тур“ ще ви помогне да го откриете. Цветан Бизев и колегите му ще ви отведат до най-необикновените и впечатляващи сцени на улично изкуство в столицата. Ще ви разкажат любопитни истории и ще ви помогнат да видите познатия град от една по-шарена перспектива.


Цветан е на 28 години и от 14-годишен се увлича по уличната култура. Негова е и идеята да създаде обиколки на София, в които да представя най-интересните и значими творби в града.

- Какво е Sofia Graffiti Tour и за какво се бори?: )

- Sofia Graffiti tour е туристическа обиколка на столицата, представяща я от цветната ѝ страна. Градът е пълен с изкуство. Ние даваме нов поглед върху София. Искаме да покажем на гостите и жителите на столицата високото ниво има местната графити и стрийт арт сцена.

45518

- Как ти хрумна да създадеш тези обиколки?

- Идеята дойде от една млада дама Елена Николова. Тя ми разказваше за нейните пътешествия из далечни страни, чийто улици са изпълнени със стрийт арт и графити. Сподели ми, че иска подобно нещо да се случи и в България. Аз поработих върху маршрута и така вече имаме Sofia Graffiti Tour.

- Кои са твоите „съучастници“ в проекта?

- Заедно с мен в графити тура са две дами – Хриси и Хана. Техният ентусиазъм и поглед върху графитите на София допълват екипа на гидовете. Заедно с тях е брат ми Николай. От друга страна с нас са и Крис и Дани. Те имат опит в работата на туристически обиколки и ни осигуряват необходимите познания за цялостната организация.

45513

- Какво правите по време на обиколките?

- Sofia Graffiti Tour е пешеходна разходка в центъра на София. По време на нея говорим много за историята на графитите в България, различните стилове, също и за имена от нашата сцена. Разбира се, има и изненади, които само участниците в тура ще разберат.

- Кой може да се включи във вашите обиколки?

- Всеки е добре дошъл. Турът е подходящ за всякакви възрасти.

- Разкажи ни някоя забавна история, която си запомнил от туровете, които организираш?

- По време на тура едно момиче ме спря и ме попита: „Защо това дете, нарисувано на стената, държи така странно молива? Трябва да има причина.“ Аз отговорих, че тренира позиция на ръката, за да държи спрей в бъдеще. После се оказа, че момичето е завършило Криминалистика. И аз със интерес следях нейните обяснения, за това което разчита от стените. Сякаш за малко си разменихме ролите. За щастие момичето не беше полицай под прикритие и нямаше арестувани драскачи:)

45517

- Кога се запали по уличното изкуство и с какво то е по-различно от останалите видове изкуства?

- Запалих се преди повече от 10 години. Изкуство търси изява в дадено пространство. При графитите изявата е много натурална. Те са навсякъде в града и нямат нужда от рамка, за бъдат закачени и забелязани. Винаги са една крачка напред.

- Помниш ли първия си графит? Какъв беше и кога го направи?

- Пишеше Bike Wars. Bike, защото си представяхме, че правим трикчета с колелата си, a Wars дойде от една анимация – Beast wars. От там BikeWars. Съкращението BW остана име на Crew-то за няколко години. Това парче отне 3 месеца, защото си купувахме по 1 флакон на месец. Запълнено е с бяло, черен контур и червен фон. Все още съществува, 14 години по-късно, но сега е реставрирано.

45515

-Каква е София през твоите очи?

-София е нова, стара, развиваща се, цветна, сива, поддържана и занемарена.

- Къде са най-яките графити в столицата?

- Ще ги видите на тура. Мога да споделя кое е мястото с най-готина графити атмосфера- моста Чавдар. Влакови линии, стар мост и графити.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница