Какво може да видите в Охрид? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво може да видите в Охрид?
Автор: Елена Исаева

Охрид, живописен град в Северна Македония, е скрит скъпоценен камък с богата история и зашеметяваща природна красота. Сгушен на брега на Охридското езеро и заобиколен от Национален парк Галичка, този обект от световното наследство на ЮНЕСКО е дестинация, която предлага комбинация от културни, исторически и природни забележителности. Ето някои от нещата, които можете да видите и преживеете в Охрид:

1. Охридско езеро: Градът е разположен на брега на Охридското езеро, едно от най-старите и дълбоки езера в Европа. Неговите кристално чисти води са идеални за плуване, разходка с лодка и водни спортове.

Какво може да видите в Охрид?
Снимка: pixabay.com

2. Старият град на Охрид: Разходете се из очарователните калдъръмени улички на Стария град, облицовани с традиционни къщи, църкви и архитектура от османската епоха.

3. Самуилова крепост: Разгледайте добре запазената Самуилова крепост, древна крепост със спираща дъха гледка към града и езерото.

4. Църквата Света София: Посетете църквата Света София, средновековна перла, която съчетава византийски и славянски архитектурни елементи. Това е отличен пример за културното наследство на Охрид.

5. Античен театър: Античният театър на Охрид, датиращ от 2-ри век пр.н.е., е забележително място, където се провеждат концерти и представления през лятото.

6. Плаошник и манастир Св. Климент: Разгледайте археологическия обект Плаошник, който включва реконструирания манастир Св. Климент, показващ основите на оригиналната църква от 9-ти век.

7. Иконна галерия: Охридската иконна галерия разполага с богата колекция от религиозни икони, някои датиращи от 11-ти век, предлагащи поглед към историята на иконографията.

8. Църквата на Св. Йоан в Канео: Кацнала на скала с изглед към езерото, тази живописна църква е задължително посещение заради зашеметяващото си местоположение и красиви фрески.

9. Къщата на Цар Самуил: Посетете реконструираната Къща на Цар Самуил, предлагаща поглед към средновековната история на града.

10. Охридски базар: Разгледайте оживения Охридски базар, където можете да пазарувате сувенири, местни занаяти и пресни продукти.

11. Семейна къща Робев: Семейната къща Робев, типична градска къща от 19-ти век, сега служи като музей, показващ местни артефакти.

Какво може да видите в Охрид?
Снимка: pixabay.com

12. Манастир Свети Наум: Разходете се с лодка до манастира Свети Наум, разположен на южния бряг на Охридското езеро. Зашеметяващата обстановка, пауните и близките извори го правят място за спокойно бягство.

13. Национален парк Galichica: Впуснете се в туристическо приключение в Национален парк Galichica, който предлага невероятни гледки, разнообразна флора и възможност да видите редки диви животни.

14. Църквата на Света Богородица Перивлепта: Полюбувайте се на стенописите и архитектурата на тази църква от 13-ти век, която е свидетелство за художественото и религиозно наследство на Охрид.

15. Градски стени: Разгледайте добре запазените градски стени на Охрид, които предлагат поглед към отбранителната история на града.

16. Свети Йован на плажа Канео: Насладете се на релаксиращ ден в Свети Йован на плажа Канео, където можете да плувате, да правите слънчеви бани и да се насладите на красивата околност.

17. Обиколка с лодка: Направете обиколка с лодка по Охридското езеро, за да разгледате скрити заливи, подводни извори и да видите града от различна гледна точка.

18. Крепостта на цар Самуил (Преспа): Да не се бърка с Охридската крепост, Преспанската крепост предлага по-невероятни гледки и исторически прозрения.

19. Пещерни църкви: Посетете пещерните църкви около Охрид, като Св. Петка, които са известни със своята уникална и спокойна атмосфера.

20. Водни извори: Разгледайте изворите около града, включително изворите Окото на Биляна и Горна порта, където бистра сладка вода извира от под земята.

21. Кафенета край езерото: Отпуснете се в едно от кафенетата и ресторантите край езерото, наслаждавайки се на традиционни македонски ястия, докато се наслаждавате на панорамната гледка към езерото.

22. Залези: Насладете се на спиращи дъха залези над Охридското езеро, тъй като гаснещата светлина създава магическа атмосфера в града.

23. Културни събития: В зависимост от времето на вашето посещение може да имате възможност да посетите културни събития, концерти и фестивали, които празнуват наследството на града.

 

24. Традиционни работилници: Участвайте в работилници, където можете да научите за традиционни занаяти, като грънчарство и тъкачество.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин