Какво прави Норвегия необикновена? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво прави Норвегия необикновена?
Автор: Peika.bg
Какво прави Норвегия необикновена?
Снимка: pexels

Скандинавската страна е известна със своите спиращи дъха пейзажи, очарователни природни феномени и отличителна дива природа, много от които са изключителни, само за този регион. Ако търсите единствено по рода си пътешествие, Норвегия е вашето място. Ето някои от най-забележителните неща, които отличават Норвегия от всички останали страни и може дори да ви подтикнат да резервирате следващия си полет до тази скандинавска страна:

1. В Норвегия селското население е жертва на спад от 1,52% през 2021 г. в сравнение с предходната година, като броят на селското население в страната е 901 946. За сравнение, през 2018 г. броят е 942 971.

2. Що се отнася до снеговалежите, Норвегия изпитва екстремни сезонни вариации, като снежният период продължава 6 месеца- от октомври до април. Месец януари е свързан с най-много сняг в Норвегия, със среден снеговалеж от 40 см. От друга страна, "сухият" период продължава също 6 месеца, от април до октомври, като най-малко снеговалеж има около 21 юли.

3. Норвежката коза, известна още като Norsk Bukk, е домашна порода, разработена в Норвегия. Тези кози са доста едри. Една от най-впечатляващите характеристики на норвежката коза е тяхната дълга, рошава козина, която се среща в различни цветове, включително сиво, синьо, бяло или шарено. Тяхната отличителна козина се състои от по-дълга външна козина и гъст подкосъм, осигуряващи защита от студените зими в Норвегия.

4. Противно на общоприетото схващане, дивите северни елени на Норвегия не живеят в Арктика, а вместо това се разхождат свободно в обширния национален парк Хардангервида, най-голямото планинско плато в Европа. През зимата общият брой на дивите северни елени в Норвегия е около 25 000, като до 7 000 от тях се срещат в региона Хардангервида. Паркът предоставя уникална възможност да станете свидетели на тези величествени животни в естествената им среда.

5. Покривите, покрити с трева и растения поддържат биоразнообразието, като създават пространство за процъфтяване на местни растения, дори в градските райони. Тези покриви служат като местообитание за гнездене на птици и размножаване на насекоми. Освен това растителността на тези покриви помага за абсорбирането на дъждовна вода, което може да намали годишния отток с 40% до 90%. През зимата растенията поддържат дома топъл, докато през лятото поддържат къщата прохладна. Растителността действа и като звукова бариера, абсорбира външния шум и създава спокойна вътрешна среда.

6. Изграждането на уютни и топли автобусни спирки и заслони е много популярно в Норвегия, има такива из цялата страна.

7. Зависимостта на Норвегия от водноелектрическата енергия за домашно потребление на енергия е изумителна - 98% от нея идва от водноелектрически централи. Тази цифра отличава Норвегия, тъй като генерира повече електроенергия от първите 8 държави в света, които използват възобновяема енергия взети заедно. За допълнително намаляване на въглеродните емисии норвежкото правителство насърчава използването на дървесина и други форми на биомаса за топлина и енергия вместо изкопаеми горива.

8. Зависимостта на Норвегия от водноелектрическата енергия за домашно потребление на енергия е изумителна - 98% от нея идва от водноелектрически централи. Тази цифра отличава Норвегия, тъй като генерира повече електроенергия от първите 8 държави в света, които използват възобновяема енергия взети заедно. За допълнително намаляване на въглеродните емисии норвежкото правителство насърчава използването на дървесина и други форми на биомаса за топлина и енергия вместо изкопаеми горива.

9. Край бреговете на Норвегия се разкрива зашеметяваща гледка: цяло стадо риби, замразени по средата на плуването. Инцидентът се случил близо до Ловунд, малък остров, разположен само на няколко км от северните брегове на норвежкия континент, поради остър източен вятър, който причинил замръзване на част от океана. Въпреки че температурата била само −7,8 градуса, факторът на охлаждане на вятъра бил достатъчен, за да накара рибите да замръзнат на място. 

10. Мостът Storseisundet е емблематична атракция, която е част от известната пътна връзка Atlanterhavsveien. Това е най-дългият от 8-те моста по маршрута, а уникалният му дизайн му позволява да минава през околния архипелаг. Като признат национален туристически маршрут, мостът се намира на границата между община Ейде и община Аверой, което го прави задължителна атракция за туристите, които изследват региона.

11. Колкото повече се приближавате до Северния полюс, толкова по-дълъг става денят. Над Арктическия кръг посетителите могат да се наслаждават на до 24 часа слънчева светлина през летния сезон, осигурявайки повече време за изследване на спиращата дъха природа и създаване на незабравими спомени. Когато планирате своето среднощно слънчево приключение, помислете за 6-те основни района на Северна Норвегия, докато пътувате по-на север.

12. Едно място, където хуморът на Монти Пайтън е оценен, е в малкия град Ørje, Норвегия. Там феновете на Монти Пайтън се събират, за да гледат скечове и да обсъждат любимите си моменти. Градът дори е построил специален парк Монти Пайтън. 

13. През последното десетилетие продажбите на велосипеди отбелязаха стабилен ръст, което може да се дължи на това, че велосипедите се считат за дълготрайна стока в категорията на потребителските стоки. Може би защото има нарастващ фокус върху по-здравословния начин на живот, особено в Северна Америка, Европа и някои части на Азия. Велосипедите сега се считат за привлекателна алтернатива на автомобилите за кратки до средни разстояния, като пътуване до работа или закупуване на хранителни стоки.

14. Норвегия е страна, която е изпълнена с природна красота. От живописните градове до безкрайните гори, фиорди и планини, няма да ви се налага да ходите далеч, за да спрете очите си на нещо грандиозно. Красотата на Норвегия е наистина вдъхновяваща и със сигурност ще ви остави без дъх. Всъщност, където и да погледнете в Норвегия, красотата е навсякъде около вас.

15. Норвегия е в челните редици на създаването на система за връщане на депозити (DRS) за бутилки за многократна употреба от 1902 г., което я прави една от първите страни в света, направили това. Системата на страната за контейнери за еднократна употреба или „еднопосочни“ контейнери като кутии и PET е въведена през 1999 г. Това, което прави DRS на Норвегия уникална е, че е създадена доброволно от индустрията за търговия на дребно с напитки и хранителни стоки. Днес основен данък за производителите на напитки се налага върху всички контейнери за еднократна употреба, а променливият екологичен данък се намалява с увеличаване на процента на връщане.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин