Какво трябва да знаем за Израел, преди да тръгнем на екскурзия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаем за Израел, преди да тръгнем на екскурзия
Автор: Елена Исаева

Израел е частично непризната държава в Близкия изток, югоизточната част на Средиземно море. Въпреки че географски се намира изцяло в Азия, поради проблемите, които има със съседите си, често политически е приемана и като част от Европа. Страната членува в различни европейски структури, включително и при всички спортни прояви тя участва в квалификации или турнири като европейска държава. Тя е единствената еврейска държава в света.

Обикновено повечето туристически програми се оравят в комбинация с Йордания, но вие спокойно може да отидете и само до Израел. Ето какво трябва да знаете преди да тръгнете в тази посока:

Какво трябва да знаем за Израел, преди да тръгнем на екскурзия
Снимка: pixabay.com

1.Израел се намира на източния бряг на Средиземно море, между Ливан на север, Сирия на североизток, Йордания на изток и Египет на югозапад. В най-южния си край има ограничен излаз на Червено море.

2.Столицата на Израел е Йерусалим, както и най-голям град.

Какво трябва да знаем за Израел, преди да тръгнем на екскурзия
Снимка: pixabay.com

3.Израел е създадена през 1948 г. с резолюция на ООН. Създаването на Израел има дълга предистория.

4.Културата в Израел е представена по различен начин. Тя бива „местна“ и „вносна“. Въпреки факта, че е сравнително млада държава, на територията на Израел има вече създадени традиции в различните направления на културата.

5.Според еврейските религиозни закони е забранена консумацията на свинско, заешко и раци. Също така месните и млечните храни не се смесват. Характерна за юдаизма е храната кашер — приготвена и сервирана в специални съдове и определен начин в съответствие с религиозните норми, описани в свещената Тора.

6.Най-популярната храна в страната е хумусът. Приготвя се от вид леблебия и прилича на бяло пюре, което се „избърсва“ с пита. Фалафелът се смята за националната бъра закуска и се приготвя от същата леблебия.

7.Сувенирите с християнска тематика обикновено се намират в арабските магазини на стрия град: кръстчета; икони;медальони. В тях и пазарлъкът върви по-лесно. С израелските търговци пазаренето е почти невъзможно.

8.Израелската държава поддържа стриктни мерки за сигурност по отношение на сигурността на жителите си. Ниско ниво на престъпност.

9.Местна валута - Нов израелски шекел, като курса спрямо лева е 1 BGN = 0.3975ILS, който се променя в известни стойности според курса на БНБ.

10.Годишно страната се посещава от 1.5 млн. Туристи.

11.Козметиката от Мъртво море е известна и търсена: соли; кремове; гелове и други.

12.Официалните езици са арабски и иврит.

13.Израел граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет, но има мирни договори само с последните две държави.

14.В Израел живеят главно евреи. Най-многобройните малцинства в страната са израелските араби - мюсюлмани, християни и други. В Израел има палестинска автономия на територията на Западния бряг на река Йордан и ивицата Газа, която е на път да се превърне в отделна държава.

15.Погрижете се да носите със себе си подходящо облекло и задължително шал или някакво подобно платнище, с което да закриете главата или раменете си, атко това се наложи.

16.Никога не употребявайте вулгарни думи, макар, че това важи навсякъде.

17.Уважавайте местните традиции и обичаи.

19.  18.По време на национални празници и тържества на евреи, дошли от различни краища на света, се провеждат качествени концерти и тържества, на които се канят чуждестранни състави – театрални, балетни, фолклорни, музикални, които неизменно спомагат за повишаване нивото на местните културни прояви.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин