Какво знаем за древния град Урук? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво знаем за древния град Урук?
Автор: Елена Исаева

Урук е един от най-ранните градове в човешката история, разположен в Месопотамия (днешен Ирак) по поречието на река Ефрат.

Градът датира поне от 4-то хилядолетие пр. н. е. и процъфтява през периода Урук (ок. 4100–2900 г. пр. н. е.), който е кръстен на града.

Какво знаем за древния град Урук?
Снимка: wikipedia.org

Урук е бил един от най-важните културни и политически центрове на древна Месопотамия и се смята за един от първите истински градове в света.

Град Урук покрива приблизителна площ от около 2,5 квадратни километра (1 квадратна миля) и има население, което вероятно надхвърля 40 000 души по време на своя пик.

Урук е бил важен център на търговията и търговията, свързващ региона на Месопотамия с други цивилизации чрез речни и сухопътни търговски пътища.

Градът имаше сложно градско оформление с монументална архитектура, големи обществени сгради и отличителни стъпаловидни храмови платформи, известни като зигурати.

Зикуратът Ану, посветен на бога на небето Ану, беше една от най-известните структури в Урук. Това е била масивна стъпаловидна пирамида, която е служила като религиозен и административен център.

Урук е дом на една от най-старите писмени писмености, известна като клинопис, разработена от шумерите. Използван е за архивиране, административни цели и литература.

Епосът за Гилгамеш, едно от най-ранните известни литературни произведения, е написан в Урук. Разказва историята на Гилгамеш, легендарния цар на Урук, и неговото търсене на безсмъртие.

Урук е управляван от владетел, известен като енси, който е едновременно политически и религиозен водач.

Градът е имал силно стратифицирано общество с управляващ елит, свещеници, бюрократи, търговци и голямо население от работници и фермери.

Урук имаше усъвършенствана напоителна система, позволяваща селскостопанска производителност и растеж на излишната храна, която поддържаше градското население.

Градът е бил заобиколен от масивни защитни стени, изградени от кални тухли, които са служели за защитата му от външни заплахи.

Урук е бил известен с високото си майсторство и художествени постижения. Градът произвежда сложна керамика, бижута, метални изделия и скулптура.

Вазата Warka, открита в руините на Урук, е един от най-известните артефакти от града. Това е голяма ваза от алабастър, украсена с издълбани сцени, изобразяващи различни аспекти на шумерската култура и митология.

Урук имаше политеистична религия с пантеон от богове и богини. Градът се свързва с богинята Инана (Ищар), която е почитана като божество-покровителка на Урук.

Градът е имал централизирана икономика със сложна система на данъчно облагане, търговски мрежи и основана на храмове преразпределителна икономика.

Урук запада в началото на 3-то хилядолетие пр.н.е., вероятно поради фактори на околната среда, икономически промени и политическа нестабилност.

В крайна сметка градът е изоставен и остава погребан до преоткриването му от археолозите през 19 век.

Разкопките в Урук дадоха безценна представа за ранното развитие на градската цивилизация, социалната организация и културните постижения.

Влиянието на града се разпростира отвъд неговите граници и неговото културно и икономическо наследство оставя трайно въздействие върху следващите цивилизации в региона.

Урук е бил център на иновациите, приписван на няколко важни изобретения, като колелото и ралото.

Упадъкът и изоставянето на града допринесоха за разпръскването на населението му и появата на нови градски центрове в Месопотамия.

Урук е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство поради изключителната си универсална стойност като ключов обект на ранна урбанизация и културно развитие.

Днес руините на Урук могат да се намерят близо до съвременния град Варка в Южен Ирак, предоставяйки поглед към ранните етапи на човешката цивилизация и раждането на градския живот.

 

Древният град Урук има огромно историческо и културно значение като пионер на градската цивилизация. Неговите постижения в архитектурата, литературата и обществената организация са допринесли за нашето разбиране за развитието на древна Месопотамия и света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин