Киото – история и забележителности - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Киото – история и забележителности
Автор: Елена Исаева
Киото – история и забележителности
Снимка: pixabay.com

Киото, бившата имперска столица на Япония, е град, известен със своята богата история, традиционна култура и красиви забележителности. Нека разгледаме някои от завладяващата история и емблематичните забележителности на Киото:

История:

 

Киото – история и забележителности
Снимка: pixabay.com

Имперска столица: Киото е бил столица на Япония повече от хиляда години, от 794 до 1868 г. Той е бил седалище на императора и център на политически, религиозни и културни дейности в страната.

Период Хейан: Периодът Хейан (794-1185) се смята за златна ера в историята на Киото. Характеризира се с процъфтяването на японското изкуство, литература и придворна култура, особено по времето на Приказката за Генджи, написана от Мурасаки Шикибу, известна авторка.

Самурайска ера: По време на феодалната епоха Киото играе решаваща роля като резиденция на могъщи самурайски господари. Градът е бил свидетел на значими исторически събития, като войната Онин и възхода на видни самурайски фигури като Ода Нобунага и Тойотоми Хидейоши.

Реставрация Мейджи: През 1868 г. столицата е преместена от Киото в Токио като част от реставрацията Мейджи, период на модернизация и западняк в Япония. Въпреки това Киото запази своето културно и историческо значение.

Забележителности за разглеждане:

Kinkaku-ji (Златен павилион): Една от най-емблематичните забележителности на Киото, този дзен будистки храм е покрит със златни листа, отразяващи красотата му върху спокойно езеро.

Kiyomizu-dera: известен като "Храмът на чистата вода", той предлага панорамна гледка към Киото. Този дървен храм е известен със своята голяма дървена тераса, изградена без използването на никакви пирони.

Фушими Инари Тайша: Това светилище е известно с хилядите си живи червени порти тории, образуващи пътека, която води към гористите хълмове на планината Инари. Това е популярно място за туризъм и опознаване.

Бамбукова горичка Arashiyama: Разположена в западните покрайнини на Киото, тази очарователна бамбукова гора осигурява спокойна атмосфера за посетителите да се разхождат.

Област Гион: Гион е историческият квартал на гейшите в Киото. Тук можете да се потопите в традиционната атмосфера, да видите гейша (известна като гейко на диалекта на Киото) и майко (чирак гейша) и да се насладите на чайни къщи и традиционни представления.

Замъкът Ниджо: Построен през 17-ти век, този замък е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Той разполага със зашеметяващи градини, сложна архитектура и "подове на славеи", предназначени да чуруликат, когато се ходи по тях, служейки като мярка за сигурност срещу натрапници.

Kinkaku-ji (Сребърен павилион): Известен също като Ginkaku-ji, този храм показва изящни дзен градини и сребрист павилион. Въпреки че екстериорът му трябваше да бъде покрит със сребро, той никога не беше завършен.

 

Киото – история и забележителности
Снимка: pixabay.com

Това са само няколко акцента от историческото значение и емблематичните забележителности на Киото. Градът е дом на множество храмове, светилища, традиционни квартали и културни събития, които показват красотата и наследството на древната столица на Япония.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин