Кои са най-известните фестивали във Франция? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-известните фестивали във Франция?
Автор: Елена Исаева

Франция е страна с богата култура, история и традиции и е домакин на голямо разнообразие от фестивали през цялата година. Тези фестивали празнуват всичко - от изкуство и музика до храна и религия. Ето 15 от най-известните фестивали във Франция:

Ден на Бастилията (14 юли):

Кои са най-известните фестивали във Франция?
Снимка: pixabay.com

Денят на Бастилията, известен като "La Fête Nationale" във Франция, отбелязва щурма на затвора в Бастилията през 1789 г. и началото на Френската революция. Празнува се с фойерверки, паради и партита в цялата страна, като най-големите събития се провеждат в Париж.

Филмов фестивал в Кан:

Филмовият фестивал в Кан е един от най-престижните филмови фестивали в света. Той се провежда ежегодно в град Кан и представя селекция от най-добрите международни филми, привличайки знаменитости и режисьори от цял свят.

Тур дьо Франс:

Тур дьо Франс е най-известното колоездачно състезание в света. Провежда се ежегодно през юли, обхваща над 2000 мили и привлича колоездачи и фенове от цял свят.

Марди Гра (карнавал):

Mardi Gras, известен като "Карнавал" в някои региони на Франция, е празничен сезон, водещ до Великия пост. Градове като Ница и Дюнкерк са известни със своите сложни паради, цветни костюми и оживени тържества.

Fête de la Musique (Ден на музиката):

На 21 юни улиците на Франция оживяват от музика, тъй като хора от всички възрасти и музикален произход участват в Fête de la Musique. Това е ден както за любители, така и за професионални музиканти, които се представят на обществени места, създавайки жизнена музикална атмосфера.

Фестивал на виното в Бордо:

Фестивалът на виното в Бордо празнува световноизвестните вина от региона Бордо. Провежда се на всеки две години по бреговете на река Гарона и предлага дегустации, винени обиколки и възможности за среща с винопроизводители.

La Fête de l'Armistice (Ден на примирието):

На 11 ноември Франция отбелязва края на Първата световна война с церемонии и паради. Най-известното събитие се провежда на Триумфалната арка в Париж.

Хубав карнавал:

Карнавалът в Ница е един от най-големите и известни карнавали във Франция. Провежда се през февруари и включва цветни шествия, паради и екстравагантни костюми, привличащи посетители от цял свят.

Festival d'Avignon (Авиньонски фестивал):

Фестивалът в Авиньон е един от най-важните театрални фестивали в света. Той включва широка гама от представления, включително театър, танци и музика, и се провежда на различни места в град Авиньон.

Приливният феномен в залива Мон Сен Мишел:

Не традиционен фестивал, а вдъхващ благоговение природен спектакъл. Когато приливите и отливите се повишат драматично в залива Мон Сен Мишел, това създава "суперприлив", който привлича фотографи и любители на природата.

Празник Успение Богородично (Успение Богородично):

Честван на 15 август, този религиозен празник отбелязва възнесението на Дева Мария на небето. Често се наблюдава с шествия, църковни служби и празници.

Фестивал на светлините (Fête des Lumières):

Фестивалът на светлините в Лион, който се провежда през декември, осветява града със зашеметяващи светлинни инсталации и декорации. Той отдава почит на Дева Мария и се е превърнал в обичана традиция в Лион.

Приз на Триумфалната арка:

Това престижно събитие за конни надбягвания, което се провежда в началото на октомври на хиподрума Longchamp в Париж, привлича най-добрите състезателни коне и ентусиасти от цял свят.

Fête de la Gastronomie (Гастрономически фестивал):

Празнуван през септември, този фестивал почита френската кухня и кулинарни традиции. Събитията включват готварски демонстрации, дегустации и дейности, свързани с храната.

Коледен базар в Страсбург:

Страсбург често е наричан "столицата на Коледа" заради своя пленителен коледен базар. Той разполага със стотици сергии, празнична украса и величествена коледна елха.

 

Тези фестивали демонстрират многообразието и жизнеността на френската култура, привличайки както местните жители, така и туристите, които идват да се насладят на празненствата, изкуството, кухнята и традициите, които правят Франция наистина уникална дестинация за фестивалните ентусиасти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин