Кои са най-известните кули в Европа? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-известните кули в Европа?
Автор: Елена Исаева

Айфеловата кула - Париж, Франция: Емблематичният символ на Париж и една от най-известните структури в света. Той е висок 1063 фута (324 метра) и е построен за изложението Exposition Universelle през 1889 г.

Биг Бен - Лондон, Англия: Прякорът, който обикновено се използва за обозначаване на Голямата камбана на часовника в северния край на Уестминстърския дворец. Той се помещава в кулата Елизабет и се е превърнал в символ на британската култура.

Кои са най-известните кули в Европа?
Снимка: pixabay.com

 

Кои са най-известните кули в Европа?
Снимка: pixabay.com

Наклонената кула в Пиза - Пиза, Италия: камбанария, която спечели световна слава с неволното си накланяне. Строителството започва през 1173 г. и започва да се накланя поради нестабилна земя. Той е на около 186 фута (56 метра).

Кьолнската катедрала - Кьолн, Германия: Готически шедьовър и една от най-големите катедрали в света. Строителството започва през 1248 г., но не е завършено до 1880 г. Достига височина от 515 фута (157 метра).

Катедралата Свети Стефан - Виена, Австрия: Зашеметяващ пример за готическа архитектура, разположен в сърцето на Виена. Отне повече от 200 години, за да бъде завършен, като строителството започна през 12 век. Стои на около 450 фута (137 метра).

Тауър Бридж - Лондон, Англия: Комбиниран подвижен и висящ мост, който обхваща река Темза. Завършен е през 1894 г. и е емблематичен символ на Лондон.

Саграда Фамилия - Барселона, Испания: Вдъхновяваща базилика, проектирана от известния архитект Антони Гауди. Строителството започва през 1882 г. и все още продължава. Неговият уникален дизайн и сложни детайли привличат милиони посетители всяка година.

CN Tower - Торонто, Канада (свързана с европейски забележителности): Телекомуникационна кула, която се издига на 1815 фута (553 метра). Въпреки че не е в Европа, той често се свързва с европейски забележителности поради своята височина и емблематичен статус.

Кулата на Елизабет (преди известна като Часовниковата кула или Биг Бен) - Лондон, Англия: Часовниковата кула, в която се намира камбаната на Биг Бен. Той е част от Уестминстърския дворец и е известен символ на Лондон.

Бранденбургска врата - Берлин, Германия: Емблематичен неокласически паметник, който някога е маркирал входа на Берлин. Той се превърна в символ на обединението на Германия и символ на мира.

Кулата Галата - Истанбул, Турция: Средновековна каменна кула, която предлага панорамна гледка към Истанбул. Построен е през 14 век и е висок около 220 фута (67 метра).

Атомиум - Брюксел, Белгия: Уникална структура, построена за Световното изложение в Брюксел през 1958 г. Състои се от девет свързани помежду си сфери и представлява железен кристал, увеличен 165 милиарда пъти.

Камбанарията на Джото – Флоренция, Италия: Красива камбанария, която е част от комплекса на Флорентинската катедрала. Той е проектиран от Джото ди Бондоне и е висок около 278 фута (85 метра).

Телевизионната кула на Берлин - Берлин, Германия: Известна още като Berliner Fernsehturm, това е телевизионна кула, която предлага панорамна гледка към града. Той е висок 1207 фута (368 метра) и е завършен през 1969 г.

The Shard – Лондон, Англия: модерен небостъргач, превърнал се в емблематична част от силуета на Лондон. Той е висок 1016 фута (310 метра) и предлага панорамна гледка към града.

Кулата на Белем - Лисабон, Португалия: Укрепена кула, построена в началото на 16 век. Той е служил като отбранителна структура и церемониална врата към града.

Пражки астрономически часовник - Прага, Чехия: средновековен астрономически часовник, който е един от най-старите, които все още работят. Намира се на Стария градски площад и е известен със сложния си дизайн и ежечасно шоу.

Dom Tower - Утрехт, Холандия: Най-високата църковна кула в Холандия, стояща на около 367 фута (112 метра). Предлага спираща дъха гледка към града и околностите.

Spinnaker Tower - Портсмут, Англия: Наблюдателна кула, която стои на 560 фута (170 метра). Той гледа към пристанището на Портсмут и предлага панорамна гледка към града и бреговата ивица.

Дворец на културата и науката - Варшава, Полша: Забележителна висока сграда, която служи като многофункционален културен център. Той е висок 778 фута (237 метра) и е завършен през 1955 г.

 

Тези кули представляват някои от най-известните и визуално поразителни забележителности в Европа, всяка със своя уникална история и значение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин