Кои са страните, които няма да посрещнат 2018 г.? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са страните, които няма да посрещнат 2018 г.?
Автор: Peika.bg
Кои са страните, които няма да посрещнат 2018 г.?

Знаете ли в коя година живеем? Въпросът не е толкова прост, колкото звучи.

Всичко е относително. Хората създадоха календари за измерване на времето, но то е ефимерно и не може да бъде уловено и маркирано. Тук започва и сложната задача как да намерим началото му?

Поради тази причина ви показваме няколко различни календара, по които живеят някои от хората по света. Вижте в кои държали следващата година няма да е 2018!

В Тайланд ще посрещнат 2561 година

В Тайланд 2018 г. всъщност ще бъде 2561 г. Официално страната живее според будисткия лунен календар, в който хронологията започва от момента, в който Буда постига нирвана. Той се използва още в Шри Ланка, Камбоджа, Лаос и Мианмар. В Тайланд обаче ползват и  Грегорианския календар. 

В Етиопия посрещат 2011 година

Етиопският календар е 8 години зад "редовния". Освен това той има 13 месеца в годината. 12 от месеците имат 30 дни, а последният е много кратък, само 5 или 6 дни, в зависимост от това дали е преходен период или не. Също така, денят в Етиопия започва не в полунощ, а при изгрев слънце. Етиопският календар се основава на древния календар от Александрия.

В Пакистан посрещат 1439 година

Ислямският календар се използва за определяне на датите на религиозните празници и като официален календар в някои мюсюлмански страни. Хронологията започва от "хиджра", когато е първата емиграция на мюсюлманите в Медина (622 г.).

Денят тук започва при залез, а не в полунощ. Началото на един месец е денят, когато полумесецът се появява за първи път след новата луна. Дължината на една година в ислямския календар е с 10-11 дни по-малко от слънчевата година. 

В Иран посрещат 1396 година 

Персийският календар е официалният календар в Иран и Афганистан. Този астрономически слънчев календар е създаден от група астрономи, включително известният поет Омар Хаям.

Хронологията започва от хиджра точно като ислямския календар, но също така се основава на слънчева година. Седмиците започват от събота и завършват в петък.

В Индия посрещат 1939 година

Единният национален календар на Индия е създаден и въведен през 1957 г. Той се основава на изчисленията на епохата Сака, древната система на хронологията, която е широко разпространена в Индия и Камбоджа.

Има и други календари в Индия, използвани от различни народи и племена. Някои започват хронологията от смъртта на Кришна (3102 г. пр. Хр.); други от издигането на властта на Викрам през 57-та година; трета група, според будисткия календар, започват своя календар от датата на смъртта на Гаутам Буда (543 г.).

В Китай посрещат 4716 година

Китайският календар се използва в Камбоджа, Монголия, Виетнам и други азиатски страни. Хронологията стартира от датата, на която император Хуандди започва своето царуване през 2637 г. пр. Хр.

Календарът е цикличен и се основава на астрономическите цикли на Юпитер. В рамките на 60 години Юпитер обикаля Слънцето 5 пъти и това са петте елемента на китайския календар. Един кръг от Юпитер около Слънцето отнема 12 години, а тези години получават имената си от животни. 2018 година по Грегорианския календар ще бъде Годината на кучето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин