Концерт за правостоящи в Роял Албърт Хол, Лондон - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Концерт за правостоящи в Роял Албърт Хол, Лондон
Автор: Елена Исаева
Концерт за правостоящи в Роял Албърт Хол, Лондон
Снимка: pixabay.com

Кой не е чувал за Роял Албърт Хол? – прочутата концертна зала, която се намира в Южен Кенсингтън, Лондон, построена от кралица Виктория и открита през 1871 г. Залата, в която се изнасят концерти от различни жанрове, ежегодно се провеждат повече от 350 представления в класическа поп, рок и джаз музика, оперно изкуство, балет, редица спортни събития, церемонии по награждаване, благотворителни концерти, училищни и общински прояви, прожекции на филми, концерти с жива музика.

Залата разполага с около 5 000 места, като интересното в случая е, че почти една трета от тях са частни. Тя е истинско произведение на изкуството.

Концерт за правостоящи в Роял Албърт Хол, Лондон
Снимка: pixabay.com

Освен всички изброени събития, всяка година през месец септември в Лондон се организира Open House London, период, в който безплатно може да бъдат посетени повече от 400 обекта, архитектурни шедьоври с историческа значимост, сред които е и Роял Алберт Хол.

Роял Алберт Хол е една от най – значимите сгради в Обединеното кралство. През 2021 г. бе чествана 150 – годишнина от създаванто и.

В залата се провежда един от най – продължителните фестивали в света на класическата музика – това са концертите на името на Хенри Ууд, наречени „ Промс “, или концерти за правостоящи. За тях не е необходимо да се обличате официално, идеята за провеждането им е да бъдат нискобюджетни, което ги прави достъпни за много хора, за още по – голяма аудитория, харесваща и ценяща класическата музика. Билетите са на по – ниски цени, като по този начин могат да бъдат привлечени и повече посетители. По време на концертите хората имат възможност да се разхождат, да хапват и да пушат. Този тип представления са познати от Викторианската епоха, когато в парковете на открито са изграждани естради и са свирили оркестри, докато зрителите са имали възможност да се разхождат свободно в района, като междувременно хапвали и пийвали на фона на изпълнението на прекрасната музика.

Концерт за правостоящи в Роял Албърт Хол, Лондон
Снимка: pixabay.com

Началото на този тип концерти поставя Хенри Ууд, като в годините концертите се превръщат едва ли не в национална институция.

Залата има и места за сядане, но в по – голямата част от времето и по – голямата част от публиката предпочита да се разхожда и да се наслаждава на виртуозните изпълнения,  стоейки на крака. Билетите за правостоящи могат да се купят предварително онлайн, но честа практика е да бъдат запазвани и купувани в деня на представлението, което довежда до струпване на големи опашки. Най – дългата опашка се заформя в заключителната вечер на „ Промс “, когато е кулминацията в изпълненията.

Концерт за правостоящи в Роял Албърт Хол, Лондон
Снимка: pixabay.com

 

Концертния сезон започва в средата на месец юли, като за първото изпълнение се изнася бронзов бюст на сър Хенри Ууд, чийто собственик е Кралската музикална академия. А заключителната най – тържествена вечер се провежда в средата на месец септември.

Ако сте любители не само на историческите забележителности, но и сте изтънчен ценител на класическата музика, то отделете си време, пребивавайки в Лондон, да посетите и някой от концертите за правостоящи. Ще бъдете очаровани от представлението, ще имате възможността да се насладите на вълшебното изпълнение на доказани таланти и междувременно ще се пренесете в по – далечните времена на Викторианската епоха.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин