Кой е най-малкият остров в света? - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кой е най-малкият остров в света?
Автор: Елена Исаева
Кой е най-малкият остров в света?
Снимка: pixabay.com

Когато чуете думата остров или острови, какво си представяте? Малдиви, Бахами, Майорка, Мадейра, Канарски острови,. Азорски острови, Корсика, Сардиния, Сицилия и много други, които са популярни морски дестинации. А знаете ли кой е най-малкият остров в света и къде се намира той?

Има толкова много острови пръснати из целия свят, че може да се каже, че малка част от тях са обитаеми. Пълно е с такива, на които никой не живее, а там ходят само турисати, но има и такива, на които и туристи не се допускат, по една или друга причина.

Кой е най-малкият остров в света?
Снимка: pixabay.com

Най-малкият остров в света е малко островче, наречено Bishop Rock, разположено край бреговете на островите Scilly в Обединеното кралство. Освен за най-малък остров има световен рекорд и за още нещо, разберете от следващите редове. Ето малко история, информация и интересни факти за Bishop Rock, макар, че не се знае много за него:

1.      История: Bishop Rock първоначално се е наричал "Bishop's Rock", защото е бил собственост на епископа на Ексетър през 17 век. Използван е като навигационен маркер за кораби и в крайна сметка е превърнат във фар през 19 век. На острова няма друга постройка.

2.      Размер: Bishop Rock е само 46 метра (151 фута) дълъг и 16 метра (53 фута) широк, с площ от само 0,0007 квадратни километра (0,00027 квадратни мили). Това е най-малкият остров в света, на който има сграда.

3.      Фар: Фарът на Bishop Rock е построен през 1858 г. и все още работи днес. Смятан е за един от най-опасните фарове в света поради местоположението си на малък скалист остров в средата на Атлантическия океан. И все пак е помогнал на не малко мореплаватели по своя път през бурния Атлантически океан.

4.      Дива природа: и макар, че островът има наистина много малки размери, Bishop Rock е дом на различни диви животни, включително морски птици и сиви тюлени.

5.      Известни посетители: Бишъп Рок е бил посетен от няколко известни личности, включително кралица Виктория, която е посетила фара през 1846 г., и сър Артър Конан Дойл, който използва острова като сцена за своята история за Шерлок Холмс от 1901 г. „Приключението на Черния Рок." Все знаменити личности, които незнайно защо са решили да го посетят или може би просто са искали да стъпят на най-малкото парче земя на света.

6.      Световен рекорд на Гинес: Bishop Rock държи световния рекорд на Гинес за най-малкия остров в света със сграда на него.

7.      Необитаем: Bishop Rock е необитаем поради размера и местоположението си и може да бъде посетен само със специално разрешение от Trinity House, организацията, която управлява фара.

 

Въпреки всички факти за него, това е интересно място и, ако някак получите разрешение да го посетите, не се колебайте, защото все пак ще сте стъпили на най-малкия остров в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин