Кулинарни пътешествия: Торта Капрезе - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кулинарни пътешествия: Торта Капрезе
Автор: Peika.bg

Торта Капрезе е традиционна италианска шоколадова торта без брашно, идваща от остров Капри.

 

Направена със смлени бадеми, тя е богата и шоколадова, с плътна текстура. Сервирайте тази торта, поръсена с пудра захар или с топка сладолед.

Остров Капри е дом на много известни италиански ястия. Торта Капрезе (известна още като торта Капри) се прави със смлени бадеми, вместо брашно, което ѝ придава богата, плътна и пристрастяващо вкусна текстура, а също така я прави без глутен, така че ако избягвате глутена, тази торта е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.

Дори да не ви предстои пътуване до Капри, където да опитате автентична торта Капрезе, можете да си я приготвите и у дома. Прави се лесно и бързо, а резултатът си заслужава!

Необходими продукти:

200 грама смлени бадеми (бадемово брашно)

150 грама пудра захар

150 грама черен шоколад

4 яйца

150 грама масло

1 ч.л. лимонов сок

щипка сол

пудра захар и ванилов сладолед, за сервиране

Подготовка:

Сложете хартия за печене във форма със свалящо се дъно. 

Внимателно отделете белтъците от жълтъците и ги сложете в отделни купички.

Разделете захарта на две части- на едно място 90 грама и на друго 60 грама.

Включете фурната да загрява на 180 градуса.

Начин на приготвяне:

Първо разтопете шоколада на водна баня. Добавете щипка сол към него и оставете настрана.

С помощта на миксер, разбийте маслото с 90 грама захар в отделна купа, докато стане светла и пухкава смес.

Добавете жълтъците към маслото и разбийте добре. Добавете смлените бадеми и ги разбъркайте в сместа с шпатула или дървена лъжица.

Добавете разтопения шоколад към бадемовата смес и разбъркайте.

След това разбийте белтъците и лимоновия сок с миксера. Добавете 60-те грама захар малко по малко, като продължавате да разбивате. Трябва да се получи смес като за меренг.

Внимателно добавете белтъците в шоколадовата смес. Това трябва да се случва постепенно, така че да не загубите обема от белтъците.

Прехвърлете сместа във формата и печете във фурната около 30 минути. Извадете от фурната и оставете да изстине, преди да извадите от формата за торта.

Поръсете с пудра захар и сервирайте с топка сладолед.

Да Ви е сладко!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин