Културни събития и фестивали във Велико Търново – 2 част - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Културни събития и фестивали във Велико Търново – 2 част
Автор: Елена Исаева

Велико Търново е град с богата история, култура и може да се похвали с множество фестивали, събори и изложения. Тук могат да се открият толкова колоритни фестивали, че определено може да се каже, че градът е един от най-богатите и добре развити в страната ни що се касае до фестивалния туризъм.

Ето и няколко фестивала, които не само не бива да пропускате ами дори ви препоръчвам да ги посетите повече от веднъж:

Културни събития и фестивали във Велико Търново – 2 част
Снимка: Елена Исаева

Шоуто „Звук и светлина“

Този звуково-светлинен спектакъл е важна част от културния календар на град Велико Търново. Светлинното и звуково шоу може да бъде наблюдавано непосредствено от входа на самата крепост, а също така може да му се насладите и на специално изградена площадка за това. За първи път шоуто се пуска през 1985 г. по случай 800 години от обяваването на Велико Търново за столица на Втората българска държава. Проектът е дело на колектив от българи и чехи. Идеята му е била чрез изкустовото на звука и светлината да се пресъздаде историята на върха и крепостта. Прожекторите, които се използват са 2400 на брой, като са групиране в 4 цвята – червен, зелен, син и жълт. Те имат много голяма мощност – от 1000 до 2000 вата. На крепостта има разположени 6 камбани, които се управляват от специален софтуер. Използва се специализирана лазерна стистема с над 140 светкавици, а интересното е, че се излъчват дори от самата патриаршия, която се намира на върха. Шоуто се излъчва няколко пъти в годината на празници – на 3 март, 6 септември, 22 септември и около нова година. Често се изпълнява и в други дни от годината при специални поводи – посещение на важни гости или за сватби.

Културни събития и фестивали във Велико Търново – 2 част
Снимка: Елена Исаева

„Нощ на Самоводската Чаршия“

„Нощ на Самоводската Чаршия“ се провежда от 2011 г. и е събитие, вдъхновено от европейското такова, известно като „Нощ на музеите“. По своята същност това е фестивал на занаятите, базар с представители на различни винарски изби, стоки и храни с еко произход, изложба на народни занаяти, демонстрации, пърформанси на улични артисти и различни музикални изпълнения. Организатори са Община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм ” Царевград Търнов” с помощта на различни местни фирми.

През 2022 г. Велико Търново е домакин на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“. Форумът е първата специализирана среща за развитие на културния туризъм и подчертаване на значението му за България като туристическа дестинация. Посланици, държавни и неправителствени организации, общини и музеи, академични общности и бизнес представят във Велико Търново своите инициативи, добри практики и събития, които променят обществената представа за една от най-завладяващите и необичайни форми на туризъм.

Фолклорен фестивал "Болярско надиграване"

В този фоклорен фестивал участват любители на българските народни танци, които със своята група или ансамбъл участват в т.нар. надиграване. Групите танцуват популярни хора, докато журито заседава и обобщава резултатите.

Национален Петропавловски събор

Този събор се организира съвместно от три общини - Община Велико Търново, Община Горна Оряховица и Община Лясковец. Началото му е поставено през 1993 г. и представя народното творчество с участието на фолклорни колективи от всички етнографски области на България.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин