Лазерна и 3D визуализация на картини на Златю Бояджиев в Пловдив - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лазерна и 3D визуализация на картини на Златю Бояджиев в Пловдив

В продължение на две вечери пред къщата-музей „Златю Бояджиев“ (къщата на д-р Стоян Чомаков нa ул. „Съборна“ № 18), където се намира постоянната експозиция на големия български творец, пловдивчани наблюдаваха лазерна визуализация на избрани картини на Златю Бояджиев.

Публиката се докосна до творчеството на големия художник чрез художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти. Тя цели да популяризира сред максимално широка аудитория творчеството на Златю Бояджиев, един голям творец чийто платна безспорно съчетават българските художествени традиции с богатото наследство на европейското изобразително изкуство.

Чрез 3D проекцията с лазерни ефекти оживя и фасадата на прекрасната къща на д-р Стоян Чомаков - обект от богатото архитектурно наследство на Стария Пловдив, в който от 1984 г. се помещава постоянната експозиция с творби на Златю Бояджиев.

Всичко това се случи по проект на ОИ „Старинен Пловдив”, който екипът спечели пред Министерство на културата за „Събития за популяризиране на съвременното европейско изкуство в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз”.

В „Годината на европейското културно наследство“, Общинският институт реши да заложи на аудио-визуалните технологии на 21-ви век за представяне на картините на именития български художник и чрез тях по атрактивен начин да бъде почетен българския принос към богатството на европейската култура.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин