Любопитни факти за Будапеща - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Будапеща
Автор: Елена Исаева

Будапеща е столицата на Унгария и една от най-красивите такива в Европа. През нея минава река Дунав, която условно разделя града на две части – Буда и Пеща. Всеки, който е посещавал този красив унгарски град знае, че мястото е наистина уникално, има много интересни сгради, богата култура и история и определено е заслужил мястото си сред най-красивите и добри градове за живеене в Европа.

Най-емблематичната сграда там е тази на парламента, който се вижда от много места в града, със своите красиви кули и прекрасна архитектура, но това далеч не е единственото чудно място в града.

Любопитни факти за Будапеща
Снимка: pixabay.com

Ето и някои любопитни факти за унгарската столица, които може би не знаете:

1.Градът заема 9-то място по големина в ЕС и е втори град по големина на река Дунав (след Виена).

2.Днешната столица на Унгария е съставена от три исторически града, разположени на двата бряга на Дунав – Буда, Обуда и Пеща.

3.Буда и Обуда са разположени на западния бряг на реката – по-хълмистата част на града, където са разположени Кралският дворец и хълмът Гелерт.

4.Името „Будапеща“ е съчетание от имената „Буда“ и „Пеща“ в резултат от обединяването на двете селища на брега на Дунава през 1873 г.

5.Историята на града е много стара, предполага се, че датира още от 89 г., но тогава е бил малко селище, което пък от своя страна се предполага, че е основана върху по-малко предишно келтско селище.

Любопитни факти за Будапеща
Снимка: pixabay.com

6.Неоготическият парламент е най-голямата сграда в Унгария с дължина 268 метра, като това е най-фотографираното място в унгарската столица.

7.В края на известния булевард „Андраши“ е разположен впечатляващият „Площад на героите“, където се издига сградата на Музея за изящни изкуства, притежаващ една от световно значимите сбирки на произведения на изкуството. Сред експонатите са произведения на Рафаел, Диего Веласкес, Ел Греко, Гоя, Ван Дайк, Огюст Роден и много други.

8.Първото селище, построено на територията на днешна Будапеща се е наричало Ак-Инк и е построено от келтите преди новата ера.

9.Сградата на Парламента е третата по големина парламентарна сграда в света.

10.Най-голямата синагога в Европа (и втора в света след тази в Ню Йорк) е Голямата синагога в Будапеща с височина от 44 метра и корпус, който може да побере 3000 души.

11.Будапеща е сред 100-те най-приятни за живеене градове в света.

12.На територията на Будапеща има 80 термални извора. Всеки ден в града извират 70 милиона литра вода.

13.До Площада на героите се намира статуята на Анонимус (унгарски хроникьор, чието име не е известно). Според поверията, този който докосне писалката в ръката му ще стане писател.

14.През годините градът е бил обитаван от римляни, гърци, унгарци, немци и словаци.

15.Будапеща е разделена на 23 района - 6 в Буда, 16 в Пеща и един на остров Csepel между тях.

16.Една от най-красивите гледки на Будапеща се открива от моста, съединяващ Буда и Пеща, заради светлините отразяващи се във водите на Дунав.

17.Будапеща е известна с най-големият музикален фестивал в света. Той се състои винаги една седмица през Август и посреща около 400 хиляди хора от цял свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин