Любопитни факти за Венецуела - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Венецуела
Автор: Елена Исаева

Когато чуем за някоя страна от Латинска Америка, винаги се сещаме за интересни изгубени цивилизации, мистични народи и градове и разбира се за футбол или поне футболните фенове, каквато съм и аз самата.

Венецуела е една от тези нтересни страни, които се намират в Южна Америка. Тя граничи с Колумбия на запад, Бразилия на юг, Гаяна на изток. Столицата на страната е град Каракас, намиращ се на брега на Карибско море. Бреговата ѝ ивица е с дължина 2800 km и включва множество острови в Карибско море, а на североизток се мие от Атлантическия океан. Ето и някои интересни факти за нея, които може би не знаехте:

Любопитни факти за Венецуела
Снимка: pixabay.com

1.В басейна на река Ориноко, по точно на един от нейните притоци се вижда едно от най-големите природни чудеса в света - най-високият водопад – Анхел. Той се издига на цели 979 метра над морското равнище и гледката е просто смайваща. Според други източници той е висок малко над километър.

2. В южната част на страната се намира Гвианската планинска земя, която е сред най-дивите места на планетата. Тази територия се е запазила хилядолетия наред непокътната, а единствените хора, които живеят там са индианци, чийто бит е досущ като този на предците им от далечното минало. Единствено в Гвианската планинска земя се срещат така наречените тепуи (между Амазонка и Ориноко), върхове, които завършват с плато, доказателство, че са се формирали заедно с най-старите земни плочи на планетата.

3.Венецуела е колонизирана през 1522 г. от Испания, която преодолява съпротивата на коренното население. Венецуела става първата испанска американска колония, обявила независимост.

4.Човешкото присъствие във Венецуела датира най-вероятно отпреди 15 000 години, като най-ранните свидетелства за това са дървообработващи инструменти и други оръдия на труда, открити по високите тераси на река Педрегал в западна Венецуела.

5.Това е едно от местата, което държи рекорд по биоразнообразие в света. Множество от местните видове растения и животни са ендемити (срещат се само тук). Над 900 вида орхидеи са ендемити за този регион. Тук се срещат и уникален вид гъби, които убиват насекоми с отрова.

6.В състава на населението на Венецуела, освен венецуелци има и колумбийци, индианци и други.

7.Откритите огромни нефтени запаси в и около езерото Маракайбо коренно променят икономиката на страната. Нефтодобивът започва през 1914 г., когато е и първото сондиране.

8. Днес Венецуела заема 3-то място в света по износ на нефт. Дневното производство е приблизително 3,2 млн. барела.

9.Венецуела е федеративна република, начело с президент. Законодателната власт – парламент със 165 депутати, еднокамарен. Изпълнителната власт – правителство, начело на което е президентът.

10.През 1812 г. обаче опустошително земетресение разрушава Каракас.

Любопитни факти за Венецуела
Снимка: pixabay.com

11.Венецуела е федерална президентска република, състояща се от 23 щата.

12.Венецуела е страна с изключително голямо биологично разнообразие, с хабитати, вариращи от Андите на запад до тропическите гори на Амазонския басейн в южната част, през обширните равнини (лянос) и Карибския бряг в централните части до делтата на река Ориноко в източната част.

Определено Венецуела е сред страните, които си заслужава да се посетят, особено районът на водопада Анхел, както и столицата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин