Магическата история на магнитите за хладилник - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Магическата история на магнитите за хладилник
Автор: Peika.bg
Магическата история на магнитите за хладилник
Снимка: Unsplash

Много от нас са израснали с магнити, украсяващи хладилниците вкъщи, но никога не сме се питали защо.

Ако сте любопитен човек, може би сте стояли пред хладилника си и сте размишлявали защо ги използваме и как са се появили.

Ще надникнем в историята на магнитите за хладилник и ще обясним как тези малки сувенирчета са се озовали на нашите хладилници.

Магическата история на магнитите за хладилник
Снимка: pexels

Преди да направим това обаче, най-добре е бързо да си припомним, какви точно са магнитите.

Какво изобщо са магнитите?

От хиляди години знаем за съществуването на магнетизъм, но сравнително наскоро разбрахме какво всъщност представлява той и как работи.

Някои от първите хора, които са открили, че един вид камък би привлякъл други богати на желязо камъни, са древните гърци.

Първите, които открили използването на магнетизъм за насочване на парче метал в постоянна посока, били древните китайци, които използвали своите ранни форми на компас, за да практикуват Фън Шуй.

И така, какво представляват магнитите?

По проста дефиниция те са обект, който излъчва магнитни полета, които от своя страна привличат метали като стомана, желязо, никел и кобалт.

Магнитите могат да бъдат в най-различни форми.

Някои се създават чрез смесване на желязо и друг елемент като винил или керамика, които след това се намагнетизират от по-мощен магнитен източник.

Друга често срещана форма на магнит е електромагнитът, който е критичен компонент в повечето типове двигатели. Тези магнити непрекъснато се зареждат и магнетизират от електрически ток, което ги прави много силни.

За какво се използват магнитите?

Както вече споменахме, знаем за магнитите от хиляди години, като най-ранните записи датират отпреди около 2500 години в Гърция, Индия и Китай.

Около 1200 г. сл. н. е. е открито, че можете да използвате магнит, за да разберете накъде е север или юг, и от това откритие се раждат компасите.

Компасите напълно революционизираха начина, по който пътуваме и виждаме света, позволявайки на пътешествениците да се ориентират, без да използват слънцето или звездите.

Бързо напред към 20-ти век магнитите започват да се използват по много различни начини в електрониката, двигателите и т.н.

Как сме започнали да използваме магнити на нашите хладилници?

Магическата история на магнитите за хладилник
Снимка: pexels

Едва през 1913 г. първият търговски хладилник е изобретен от човек на име Фред У. Улф. Въпреки че хладилниците не са намерили широко приложение, докато General Electric не пускат своя хладилник „Monitor-Top“ през 1927 г.

Не е изненадващо, че едва след като хладилниците били изобретени, сме започнали да използваме магнити върху тях и това се случило чак около средата на 20-ти век.

Първите магнити за хладилник, които всъщност са предназначени за използване върху хладилник, са изобретени от човек на име Сам Хардкасъл.

Той бил натоварен от компании в космическата индустрия да изобрети форма на магнитни букви и цифри, които били напълно магнитни, вместо просто парче пластмаса с прикрепен магнит.

Сам Хардкасъл създал начин за смесване на железен оксид, по същество железен прах, с винил, леко гъвкава пластмаса.

Той открил, че създадените от него магнити пасват перфектно на целта и се задържат много по-добре върху повърхностите, тъй като целият „магнит“ е магнетизиран.

Сам осъзнавал, че неговите магнити имат много по-голям потенциал и основал рекламна компания, която продавала някои от първите в света реклами на магнитни хладилници.

Той продължил да се разраства в сувенирната индустрия, като създал специализирани магнити за всеки американски щат с интересни бележки за всеки от тях за туристическата индустрия.

По времето, когато Сам Хардкасъл разработвал своите магнити за хладилник, друг играч се намесил в играта.

Човек на име Уилям Цимерман придобива първия патент за нов тип магнити за хладилник през 70-те години на миналия век, които бяха под формата на малки карикатури. 

Защо магнитите за хладилник са толкова популярни?

Магнитите за хладилник бързо спечелили одобрението на широката общественост по света.

Магнитите с реклами обикновено се раздавали безплатно и било открито, че те са невероятно полезни за държане на бележки, снимки и рисунки в хладилника.

Макар че били страхотни, по-цветните и интересни дизайни ставали все по-често срещани, като хората украсявали хладилниците си със спомени от всички места, до които са пътували.

Остатъкът? Това е история!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин