Макоко – нигерийският квартал над водата - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Макоко – нигерийският квартал над водата
Автор: Peika.bg
Макоко – нигерийският квартал над водата
Снимка: Matt Gillespy

Град Макоко е разположен в лагуна на Аталнтичесикя океан, в близост до най-големия нигерийски град Лагос.


В началото Макоко е било малко рибарско село на рибари от Бенин, които дошли там преди сто години, а по-късно селището се разраства с пришълци от цяла Западна Африка и буквално превзема морето с къщи, които се крепят над водата.

38733

Къщите над водата са построени от подръчни материали от дърво и се държат на дървени подпори. Във всяка живеят между 6-10 души, а за придвижване местните използват лодки и канута.

38735

Предполага се, че в Макоко живеят между 150-200 хиляди души, които не съществуват в 21 век, защото никога не са имали питейна вода, електричество или канализация.

38737

Отпадъците на гетото се изхвърлят направо във водата, водата е отровена и смърди от петролни разливи, а питейната трябва да се купува от сушата. Тъй като разширяването на града в морето е незаконно, правителството разруши много от импровизираните постройки през 2012 г. по санитарни и здравни причини.

38739

Случаят стигна до медиите и след обществен скандал правителството обяви, че има план да настани 250 хиляди души и да намери работа на още 150 хиляди. Наскоро група архитекти пък създадоха плаващо училище за децата от Макоко, в което има класна и игрална площадка.

38736

Училището на Макоко

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин