Маратон по колоездене - Ла флеш Валон в Белгия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маратон по колоездене - Ла флеш Валон в Белгия
Автор: Елена Исаева

Валония е провинция в Белгия, където най – разпространен е френският език. По – голямата част на региона е хълмиста. През XIX век Валония започва своя подем в техническата революция, като става вторият по важност в индустриализацията на Европа регион след Англия. Основно се развивала металургичната промишленост. По – късно в началото на XX век, промишлеността започва да запада, а днес основният и най – силен отрасъл в икономиката на провинцията е туризмът. 

 

Всяка година през месец април на територията на Валония се провежда маратон по колоездене. Тук се събира елитът на професионалните колоездачи, за да се включат в оспорвания колоездачен тур „Ла флеш Валет“ ( Стрелата на Валония). Това е еднодневна надпревара на изключително дългата дистанция от 200 км. Ла флеш Валет е сред трите белгийски състезания, известни като Арденската класика, които са ключови за подготовкта на професионалистите от висока класа за участието им в „Тур дьо Франс“.

Маратон по колоездене - Ла флеш Валон в Белгия
Снимка: pixabay.com

 

Началото на маршрутът започва от стария миньорски град Шарлероа, насочвайки се на изток към по – малкото градче Юи, където колоездачите правят три обиколки на един кръг, което включва най – известното място от цялото състезание, прословутата Мюр дьо Юи, или от френски означава Стената на Юи. Наклонът е около 10 % , а на места и повече, това е място, което предизвиква страх и у най – добрите и най – професионално подготвените колоездачи. Не стига стръмността, ами и трасето трябва да се премине цели три пъти!. Как да не те хване страх – ако веднъж успееш, никой не ти дава гаранция, че след изтощението от трудността на терена, а и под въздейтвието и наличието на предизвикания страх, ще успееш и в трите обиколки. Понякога тук, точно на този маршрут се провалят едни от най – добрите състезатели, а едновременно с това съдбата е блакосклонна към други, като им поднася победата с лекота. Всичко е въпрос на шанс, добро стечение на обстоятелставата и разбира се не на последно място изключително професионалния подход към състезанието. Конкуренцията сред колоездачите е огромна. Те тренират целгодишно и участието им в това състезани се счита за трамплин за изстрелване към големия Тур на Франция.

Маратон по колоездене - Ла флеш Валон в Белгия
Снимка: pixabay.com

 

„Флеш“ се провежда за първи път през 1936 г., като от тогава до днес се провежда всяка година, с изключение само на 1940 г. От 1998 г. е въведено и същото огледално състезания за жени.

Това е спорт за издръжливите и добре подготвени професионалисти, хора със силна воля и хъс за победа на всяка цена. Обиколките се заснемат от всички медии и се предават по всикчи канали и телевизии. Край трасето се събират множество хора, от цялата страна, а и от чужбина, за да могат да гледат това така оспорвано състезание. Победата в него  е не само удовлетоврение от себе си и постиженията си, но също така е и за престиж, както и известност пред целия свят. Имената на победителите се помнят и споменават десетки години по – късно. Така например са и помнените и до днес победи на Еди Меркс, който през 70 – те години на миналия век печели пет пъти Тур дьо Франс“, в негово лице, Белгия има увековечен национален спортист. Неслучайно и колоезденето, наред с футбола е толкова популярно в Белгия, че съвсем на място може да се нарече национален спорт на страната.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин