Марбея – история и интересни факти - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Марбея – история и интересни факти
Автор: Елена Исаева

Марбея, разположена на южния бряг на испанския регион Андалусия, има богата и завладяваща история, която датира от хиляди години. Районът е обитаван от древни времена, с доказателства за финикийски и римски селища.

Римско присъствие: Римляните, които пристигат през 3-ти век пр.н.е., наименуват града "Салдуба" и установяват значително присъствие в региона. Римският мост на Марбея, датиращ от 1 век сл. н. е., е остатък от този период.

Марбея – история и интересни факти
Снимка: pixabay.com

Мавърско управление: След падането на Римската империя Марбея попада под мавританско управление през 8 век. Маврите преименуваха града на "Марбил-ла", което в крайна сметка се превърна в днешното име Марбея.

Реконкиста: През 1485 г. Марбея е завладян от католическите монарси по време на Реконкистата, отбелязвайки края на мавританското управление в региона.

Развитие като крайбрежен курорт: Марбея остава малко рибарско селище от векове. Въпреки това, в средата на 20-ти век, неговият потенциал като бляскав крайбрежен курорт е разпознат и той започва да привлича богати туристи и знаменитости.

Интересни факти за Марбея:

Луксозна дестинация: Марбея често се свързва с лукс и разкош. Това е популярна дестинация за богати хора, знаменитости и кралски особи от цял свят.

Marbella Club: Хотел Marbella Club, основан от принц Алфонсо фон Хоенлое през 1954 г., изигра значителна роля за превръщането на Марбея в бляскава гореща точка. Той е бил домакин на множество знаменитости през годините, допринасяйки за репутацията на Марбея като място за игра на богатите и известните.

Средиземноморски климат: Марбея се радва на средиземноморски климат с мека зима и горещо лято, което я прави привлекателна дестинация през цялата година.

Златна миля: Златната миля е участък от луксозни имоти на брега на морето между Марбея и Пуерто Банус, дом на някои от най-ексклузивните недвижими имоти в района.

Марбея – история и интересни факти
Снимка: pixabay.com

Пуерто Банус: Това луксозно яхтено пристанище е известно със своите луксозни яхти, магазини от висок клас и оживен нощен живот, което го прави център за международния джет сет.

Исторически стар град: Старият град на Марбея, със своите очарователни тесни улички и варосани сгради, украсени с цветни саксии, предоставя поглед към традиционното андалуско минало на града.

Orange Square (Plaza de los Naranjos): Разположен в сърцето на Стария град, Orange Square е възхитително място с портокалови дървета, красив фонтан и спокойна атмосфера.

Плажове: Марбея може да се похвали с 27 километра брегова ивица с пясъчни плажове, които отговарят на различни предпочитания, от семейни плажове до модерни плажни клубове.

Голф дестинация: Марбея е рай за голф ентусиастите, с множество първокласни голф игрища в района, привличащи играчи от цял свят.

Планината La Concha: Емблематичната планина La Concha, стояща на 1215 метра, осигурява зашеметяващ фон на силуета на Марбея.

Арт сцена: Марбея е дом на няколко художествени галерии и е домакин на художествени изложби и културни събития през цялата година.

Празници и фестивали: Градът празнува различни традиционни фестивали, включително Semana Santa (Страстната седмица) и Feria de San Bernabé, с цветни шествия, музика и танци.

Фламенко: Фламенко, традиционната андалуска форма на изкуство, може да се насладите на различни места в Марбея.

Местна кухня: Гастрономията на Марбея е възхитителна комбинация от традиционни андалуски ястия, морски дарове и международна кухня, сервирани в множество луксозни ресторанти.

Международен филмов фестивал в Марбея: Този ежегоден филмов фестивал привлича режисьори и професионалисти от индустрията от цял свят.

Музеи: Марбея има няколко музея, включително Музея на бонсай и Музея Рали, показващи съвременно латиноамериканско изкуство.

 

Съчетанието от история, блясък и естествена красота на Марбея го прави завладяваща дестинация, която продължава да привлича посетители, търсещи вкуса на лукса и очарованието на традиционната андалуска култура.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин