Марк Твен за старите пътешественици - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Марк Твен за старите пътешественици
Автор: Peika.bg
Марк Твен за старите пътешественици

Марк Твен е бил известен като човек, който не пази мнението си за себе си.

С невероятното си чувство за хумор поставял на мястото му всеки, който дръзвал да се прави на интересен.

Ето и прочутото мнение на писателя за старите пътешественици и техните големи приказки (написано през 1867 г. по време на пътешествието му във Франция):

Старите пътешественици – тези възхитителни папагали, които „са били тук и преди“ и знаят за страната повече, отколкото Луи Наполеон знае сега или изобщо ще знае – ни разказват тези работи и ние им вярваме, защото е приятно да вярваш в такива неща...

Ние обичаме старите пътешественици. Обичаме да слушаме как бъбрят, дрънкат глупости и лъжат. Ще ги разпознаем веднага, щом ги видим. Те винаги пускат няколко пипала, никога не се хвърлят по течението, преди да са проверили всеки индивид и да са се уверили, че не е пътешествал. Чак тогава си отварят гърлата и започват да се хвалят, да се подиграват, да се надуват, да хвърчат нависоко и да петнят святото име на Истината.

Главната им идея, великата им цел е да те подчинят, да те потиснат, да те направят незначителен и унизен пред блясъка на тяхната космополитна слава! Не ти позволяват да знаеш нищо. Подиграват се на най-безобидните ти предположения, смеят се безчувствено на съкровените ти мечти за чужди земи, дамгосват твърденията на твоите пътешествали лели и чичовци като най-абсурдни глупости, присмиват се на авторите, на които вярваш най-много, и с безпощадна ярост на фанатици иконоборци разрушават прекрасните образи, създадени от тях, за да им се прекланяш от все сърце!

Но аз все пак обичам старите пътешественици. Обичам ги заради лишените им от хумор баналности, за свръхестествената им способност да отегчават, за възхитителната им магарешка суета, за пищната плодовитост на въображението им, за поразителната им, блестяща, изумителна лъжливост!

*

Из „Глупаци в чужбина“на Марк Твен (издателство Smart Books). “Глупаци в чужбина“ е написана през 1867 г. след пътешествието на автора из Средиземноморието - първоначално като поредица от писма, а по-късно и като цялостна книга, която със сигурност влиза в списъка на най-великите книги за пътуване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин